20 / 11 / 2024

Sinan Millik: Afyonkarahisar’da arsa üretimine ihtiyaç var!

Sinan Millik: Afyonkarahisar’da arsa üretimine ihtiyaç var!

İMO İl Temsilcisi B. Sinan Millik, şahsi görüşü olarak inşaat sektörünün daraldığını Afyonkarahisar’da arsa üretimine ihtiyaç duyulduğunu, Türkiye’de için de acilen müteahhitlik yasası çıkarılması gerektiğini açıkladı.




İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İl Temsilcisi B. Sinan Millik, şahsi görüşü olarak inşaat sektörünün daraldığını Afyonkarahisar’da arsa üretimine ihtiyaç duyulduğunu, Türkiye’de için de acilen müteahhitlik yasası çıkarılması gerektiğini açıkladı. TMMOB İnşat Mühendisleri Odası Afyonkarahisar Temsilcisi Bayram Sinan Millik il genelinde inşaat sektörünü değerlendirdi.

PİYASADA YAPRAK KIPIRDAMIYOR

Oda Temsilcisi B. Sinan Millik, diğer sektörlerde de hissedildiği şekilde inşaat sektöründe de büyük bir durgunluk yaşandığını söyledi. Piyasada yaprak kımıldamadığını belirten Millik; “2016 yılında Şubat ayı ortasına gelmemize rağmen yapı ruhsatı almak üzere Belediye’ye hiçbir başvuru yok. Piyasa bu anlamda tamamen durgun. Abartısız yaprak dahi kımıldamıyor. Şahsi görüşüm bu durumda piyasada satışta sözkonusu olmadığı yönünde. Çok fazlaca yeni yapı var. Ama satış yok. Bundan dolayı beklemek istemeyen satıcıların fiyat düşürdüklerini duyuyoruz” dedi.

TOKİ İMALATI PİYASAYI DARALTIYOR

B. Sinan Millik, Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) asli görevi olan alt gelir grubuna konut üretmek yerine üst ve orta gelir gruplarına konut imalatı, kamu bina inşaası ile uğraşmasının inşaat piyasasını tıkadığını kaydetti. TOKİ’nin son olarak emeklilere konut inşaası için çekiliş yaptığını hatırlatan Millik; “Satışı yapılamayan fazla sayıda daire nedenlerinden biri de TOKİ’dir. Biz Afyonkarahisar olarak nüfusu artan bir il değiliz. TOKİ’nin her alanda imalat yapması inşaat sektörünü dara sokuyor. Nüfusumuz durağan, sabit hatta azalma eğiliminde” diye konuştu.

ARSA PAYI FİYATI DİREK ETKİLİYOR

Afyonkarahisar’da arsa üretilemediği için konut satış fiyatlarının fahiş olduğunu söyleyen B. Sinan Millik, imalatın eski arsalarda ki yapıların yıkılıp yeniden inşaası şeklinde gerçekleştiğini kaydetti. Müteahhitlerin arsa sahiplerine verdikleri payın yüksek olduğuna dikkat çeken Millik; “Arsa sahiplerine verilen yüksek pay maliyeti direk etkiliyor. İmal edeceğiniz daire sayısının yarısını arsa sahibine verdiğinizde maliyet ikiye katlanır. Maliyet yükselince satış fiyatları da ister istemez yükseliyor” şeklinde konuştu.

ARSA ÜRETİMİ DURUMU DEĞİŞTİRİR

Sahil coğrafyası ile Afyonkarahisar’da ki yapıların fiyatlarını mukayese etmenin doğru olmayacağını vurgulayan B. Sinan Millik, kış bölgesinde, birinci derece de deprem kuşağında bir ilde kullanılan beton, demir, ısı yalıtımı oranının ciddi ölçüde farklı olacağının altını çizdi. Tüm giderler üst üste geldiğinde maliyetin ciddi boyutlara ulaştığını söyleyen Millik; “Konut satış fiyatları fahiştir. Ancak bunun nedeni de maliyetlerin çok yüksek olmasından kaynaklanıyor. Eğer yerel yönetim arsa üretebilirse bu maliyetlerin düşüşüne yansır. Şehir merkezi Dumlupınar, Cumhuriyet, Dervişpaşa, Karaman mahallelerinden konut ve işyeri edinmek üzere buralara kilitlenmiş durumda” ifadelerini kullandı.

MÜTEAHHİTLİK YASASI ŞART

Oda Temsilcisi B. Sinan Millik, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntının; Şehrin genişleyemeyip, arsa üretilememesi,  TOKİ  imalatları, belirli rant bölgelerinde ki rantın şehir geneline yaşanamama nedenleri olarak sıraladı. Uydukent bölgesinde 20 yıl önce çamura batılırken günümüzde büyük market ve mağazalara kadar bölgenin kendi içerisinde semt olduğuna değinen Millik şöyle konuştu: “Afyonkarahisar bu anlamda kabuğu yavaş yavaş Uydukent’te kırdı. Semtleşmemiz lazım. Bir semtte oturanların tüm ihtiyaçlarını orada görmeleri gerekir. İnşaat sektörünün durağanlıktan kurtulması için asıl önemli olanların başında Türkiye’de bir müteahhitlik yasası çıkarılmasıdır. Sermayesi olan herkes inşaat yapmamalı. Bu işle ilgisi olmayan herkesin inşaatçılıkla uğraşması sonucu Allah’a emanet yapılar ortaya çıkıyor.”




Afypn Kocatepe Gazetesi


Geri Dön