29 / 04 / 2024

Sinop'ta 40 adet afet evi yıkıldı!

Sinop'ta 40 adet afet evi yıkıldı!

Sinop'ta 35 sene önce heyelan sonrasında vatandaşların yaşaması için inşa edilen 40 adet afet evi yaşanan sel felaketinden sonra yıkıldı.



Sinop Ayancık’ta 11 Ağustos’ta 24 saatte metrekareye düşen 240 kilogram yağış sonrasında sel felaketi yaşandı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre;, 9 kişi hayatını kaybetti. İlçede selden en çok etkilenen yerlerden biri de Babaçay köyü oldu. Köyde yıkılan 40 yapının da 37 sene önce meydana gelen heyelan sonrası afet evleri olarak yapıldığı öğrenildi. Babaçay’da yer alan depodaki tomrukların ise sel sularıyla sürüklenip, dereyi tıkaması sonucu afete sebep olduğu iddia edildi. 35 sene önce heyelan sonucu yıkılan evleri yerine Babaçay Mahallesi’nde inşa edilen afet konutlarına yerleştirilen Şeref Şahin, “Biz zaten yukarıda başka bir mahallede oturuyorduk. Orada 35 sene önce toprak kayması oldu. Bizim 19 haneyi buraya yaptılar. Sanki memlekette hiç yer bulamamışlar gibi çayın içine yerleştirdiler bizi. Şimdi de geldi sel vurdu bizi” dedi.

‘Film gibi izledik’

Gülizar Şahin ise, “Biz beyimle yatıyorduk, kızım geldi bizi kaldırdı. Camdan bakarak seli izledik, bizim kapıda iki arabamız vardı. Yukarıdan da 10 araba selle beraber geldi gittiler. Üst kata çıktık, su iyice yükselince çatıya çıktık ve orada mahsur kaldık. Bizi helikopter aldı ve yurda yerleştirdi” şeklinde konuştu.

Mahsur kaldıkları yerden helikopterle kurtardıklarını anlatan ve yağışın artmaya başladığını görünce ailesini de alarak üst mahallelere gittiklerini söyleyen  Cafer Karadeniz de “17 kişi bir evde kaldık. Sandalyelerde, koltuklarda yattık. Sabah da helikopter gelip bizi aldı ve Ayancık merkeze geldik. Sokaklardan akan su, çay suyu gibiydi. Arka tarafta bizden hariç en az 30 ev vardı, şimdi hiçbiri yok. Kendimizi kurtardıktan sonra olanları bir film gibi izledik” dedi.

Sinop ta 40 adet afet evi yıkıldı!

Sel sularının 5 katlı evini yerle bir ettiğini söyleyen köy sakinlerinden Turan Akın, “Çaydan gelen sesleri duyunca ben uyandım. Çocuklarımı da uyandırdım. Çayın gelişini görünce buradan kaçtık. Arabamıza geçtik. Sabaha karşı yağmur durdu. Durunca, ‘Çok şükür yırttık’ dedik. Ama sonrasında yeniden başladı ve adeta kurşun gibi üzerimize yağdı. Yukarıdaki binaları söktü aldı. Arabaya binip yukarı köye çıktık. Dağda bekledik. Evimin yıkılışını izledim” dedi.

Kastamonu'da konut inşaatları kısa sürede başlayacak!


Geri Dön