Şişli'de Sadıklar Apartmanı, Afet Yasası kapsamında yıkılmak isteniyor!
Ünlü mimar Emin Necip Uzman’ın 1945-47 arasında tasarladığı Sadıklar Apartmanı’nı satın alan inşaat firması, tescilli binayı depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Afet Yasası kapsamında yıkmayı planlıyor...
Şişli'de Cumhuriyet mimarisinin önemli örneklerinden Sadıklar Apartmanı, Afet Yasası kapsamında yıkılmak isteniyor. Kiracılar ise direnişte.
Ünlü mimar Emin Necip Uzman’ın 1945-47 arasında tasarladığı Sadıklar Apartmanı’nı satın alan inşaat firması, tescilli binayı depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Afet Yasası kapsamında yıkmayı planlıyor. Şişli Halaskârgazi Caddesi’nde Cumhuriyet dönemi konut mimarisinin önemli örneklerinden Sadıklar Apartmanı’nı geçen sene satın alan Özkök Şişli Proje İnşaat firması, kiracıların su ve doğalgazını keserek binayı 60 gün içinde tahliye etmelerini talep etti.
Mimarlar binayı sahiplendi
Kiracıların çoğu binayı terk etti. Teğet Mimarlık ekibiyse binanın yıkılmasını engellemek için ofislerinden çıkmıyor. Teğet Mimarlık’ın ortaklarından Mimar Ertuğ Uçar, apartmanın 2012’deki başvuruları sayesinde ‘korunması gerekli kültür varlığı’ olarak tescillendiğini anlatarak “Kolayca güçlendirilebilecek bu değerli binanın yıkılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz ve korunması için ofisimizi terk etmeyerek direniyoruz” dedi.
Mimarlar, sözleşmelerinin 2015 ortasına kadar devam etmesine rağmen üç hafta boyunca doğalgazı keserek kendilerini tahliyeye zorlayan Özkök Şişli Proje İnşaat firması aleyhinde de suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda tüm aidatların ödenmesine rağmen doğalgaz ve suyun kışın en soğuk günlerinde kesildiğini belirten mimarlar, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da bir dilekçe yollayarak binanın depreme dayanıksız olmadığı halde kiracıları kolayca tahliye etmek için Afet Kanunu’na dahil edilmeye çalışıldığını öne sürdü.
‘Şişli’nin tarihi dokusu kayboluyor’Binanın tescillenmesinde emeği geçen İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yıldız Salman ise “1950’lerin hızla gelişen bir bölgesinde yap-sat zihniyeti ile inşa edilmemiş nitelikli bir binadır ve İstanbul konut tarihinin önemli bir örneğidir. Ne yazık ki modern yapılar toplum nezdinde sıradan yapı olarak algılanıyor, hatta betonarme oluşları nedeniyle meslek insanları da ‘yıkar aynısını yaparız’ diye düşünüyor. Bu gibi betonarme kültür varlığı yapılar için Afet Yasası büyük bir tehdit” dedi.
Mimar Ertuğ Uçar da Şişli’deki tarihi kent dokusunun yıllar içinde kaybolduğuna dikkat çekti: “Ofiste bulunduğumuz sekiz senede civarda az bakımla ayağa kaldırılabilecek birçok apartman yıkıldı. Şişli’nin özgün dokusunu oluşturan yapılar bir bir çirkin otellere dönüşüyor, zamanın ince apartmanlarının yerine pasta binalar geliyor.”
Şişli Belediyesi’nden İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binaya riskli raporu vermiş ama tescil edildiği için yıkılması söz konusu değil, güçlendirilmesi gerekiyor” dedi. Özkök Şişli Proje İnşaat firması ise Radikal’in sorularına cevap vermedi.
“Afet Yasası kiracı hakkını sıfırlıyor”
Mimar Ertuğ Uçar, kısaca ‘Afet Yasası’ adıyla anılan ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un kiracıların yasal haklarını ‘sıfırlamak’ için kullanıldığını belirtti. Uçar, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu uyduruk deprem raporlarına dayanarak firmanın yıkım başvurusunu kabul ederse bizim kira sözleşmemiz 10 yıllık bile olsa geçersiz oluyor ve 60 gün içerisinde kapı dışarı ediliyoruz” diye konuştu.
Elif İnce/ Radikal Gazetesi