23 / 11 / 2024
fuzul

Site aidatını ödemeyenlere yüzde 5 gecikme cezası!

Site aidatını ödemeyenlere yüzde 5 gecikme cezası!

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında site aidatlarının ödenmemesini kaleme aldı. Peki komşuyu site aidatlarının ödenmemesinin cezası var mı?




Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında site aidatlarının ödenmemesine karşı ne yapılabileceğini kaleme aldı. Feride Hilal İmal'e bir okuyucusu "Site aidatlarını ödemeyenlere karşı ne yapılabilir?" sorusunu sordu. Peki komşuyu site aidatlarının ödenmemesinin cezası var mı? İşte İmal'in okuyucusunun o sorusuna verdiği yanıt...

Site aidatını ödemeyenlere yüzde 5 gecikme cezası!

Aidat, aylık olarak ödenen ve ortak yaşam alanlarında görülen iş bölümünün desteği için mülk sahipleri tarafından karşılanan ücreti kapsar. Bahçıvan, bakım, temizlik, onarım ya da kapıcılık hizmet bedellerinin içinde olduğu aidatı, kat malikleri yönetim planında gösterilen şekilde ödemekle yükümlüdür. Aidatını ödemeyen kat maliki için Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 20'ye göre; asıl alacakla birlikte her aidat için aylık yüzde 5 hesabı ile gecikme tazminatı işletilebilir, ilamsız icra takibi yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 22'ye göre bağımsız bölüm malikinin borçları sebebi ile diğer bağımsız bölüm malikleri lehine ipotek tesis edilmesi dahi istenebilir.

Site aidatını ödemeyenlere yüzde 5 gecikme cezası!

Feride Hilal İmal, bir başka okuyucusunun yönelttiği "Bir yazlık sitenin yöneticisiyim. Aidatlarını ödemeyenlerin suyu kesilebilir mi?" sorusunu da şu şekilde yanıtladı: 

Su ve elektrik veya doğalgaz gibi enerji faturaları tek bir fatura ile site yönetimine geliyor, site yönetimince pay ölçerler vasıtasıyla bağımsız bölümlere dağıtılıyorsa ve yönetim planında örneğin aidat borcunu ödemeyenlerin enerjisinin kesileceğine dair bir madde varsa yönetim suyu kesebilir. Fakat yönetim planında böyle bir madde yoksa veya genel kurulda böyle bir karar alınmamışsa veyahut da faturalar ayrı ayrı abonelik şeklinde her bir bağımsız bölüme aitse bu durumda site yönetiminin elektriği, suyu veya doğalgazı kesmesi yasal değildir ve bu yolla enerjisi kesilenler sulh hukuk mahkemesine başvurarak haksız uygulamanın durdurulmasını talep edebileceklerdir.
 

Konut sitelerinde aidatı kim ödemeli?

Dev konut sitelerinde mafya tehlikesi!

Yüksek aidat mağduru olmamak için neler yapılmalı? 


Geri Dön