27 / 04 / 2024

Site yönetiminde yetki ve sorumluluklar!

Site yönetiminde yetki ve sorumluluklar!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için ''site yönetiminde yetki ve sorumluluklar '' konusunu kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Siteler, kat maliklerinin kanun ve yönetim planına aykırı olmayan kararlarına göre yönetilir. Site yönetiminde tüm yetki ve sorumluluklar kat malikleri birliğinindir, kurulunundur.


Kat malikleri, yönetim ve denetim yetkilerini  devredebilir ancak sorumluluk yine kendisindedir. Yönetici ve deneticiler ancak kat maliklerinin vekilidir.


Sitelerde verilecek hizmetin akışının  üç ayağı:


1.Karar alma

2.İcra etme

3.Uygulama


Birincisi kat maliklerinin, ikincisi yönetim kurulunun, üçüncüsü site müdürünün kontrolündedir.

Alınmamış bir karar icra, icra edilmemiş bir uygulama mümkün değildir.


Kararın içinde hukuki, mali, idari, sosyal değerlendirmeler  ve kaygılarla amaç, bulunurken, icranın içinde mevzuat, bütçe, imkan, site kültürüyle görev,uygulamanın içinde ise personel-malzeme-eğitim-prosedür yani organizasyon ile iş vardır.


Kat malikleri kurulu vizyonunu emlak değerini artırmak, yönetim kurulu misyonunu sakinler memnuniyetini sağlamak , site müdürü ise görevini  işi görmek üzerine kurar.


Yönetim becerisi, yönetim kurulu ile site müdürü arasındaki adaptasyonda üretilir. Buradaki adaptör ise; kat malikleri kurulunun ana fikrini alıp, site müdürü üzerinden sahaya yansıtacak icraatı yönetim kuruluna sunacak, değerlendirmesine imkan oluşturacak saha tecrübeli ve akademik bilgili  site yönetimleri danışmanıdır.


Arada site yönetimi danışmanı olmadığında, yönetim kurulu, kat malikler kurulunun, site müdürü de yönetim kurulunun yetkilerini kullanmaya kalkar ve bir birlerini resmi merciler nezdinde suçlu duruma düşürürler, malikler ile yönetim kurulu çoğu zaman mahkemelik olur.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERIDANISMANICV.pdf  


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Site yönetimi mevzuatı nasıl hazırlanmalı?




Geri Dön