30 / 04 / 2024

Site yönetimlerinde demokrasi!

Site yönetimlerinde demokrasi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için '' site yönetimlerinde demokrasi" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Emlak değerleme uzmanlık gerektirir ki zaten  bu konuda resmi kurum sertifikalı uzmanlarımız analitik olarak değerlemeleri yapmaktadır. Ancak bizler kendine özgü karakteri ile tüm matematiksel ekonomik değer ve değerlemeleri alt üst eden bir milletiz.


Özelikle konut değerlemede iki istekli tarafın belirlediği el değiştirme piyasasının uluslar arası kriterleri bizi bağlamaz (!?).  Bizler komşumuza kızar ev satar, kardeşimize yakın diye ev alırız. Şimdilerde ise site yönetimine kızıp ev satanlarla karşılaşmaya başladık. Hani “ya sev ya terk et” diye bir laf varmış ya, o laf büyük yerleşimlerin deniz benzerliği karşısında küçük bir kova olan sitelerde mayalanabiliyor. Çünkü site yönetimlerinde klasik demokrasi söz konusu:


Günümüz site yönetimlerinde, tıpkı antik Yunan şehirlerinde olduğu gibi özgür olanlar yani malikler, yani tapu kaydı üzerine olanların tümünün katılımında pınarından su içmek misali bir demokrasi söz konusu. Site yönetim mevzuatı da bu örneğe bire bir hizmet ediyor.


Eski antik kentlerin nüfusu  kadar  malik-sakin benzerlerinden farklı olarak buralarda çalışma-eğlenme-dinlenme gibi temel yaşam süreçlerinden  yalnızca dinlenme hatta günümüz sosyo-ekonomisinde  sadece “uyku”  yapılmaktadır. Bu küçük fark da site yönetimlerinde  demokrasinin değil de kaosun hakimiyetine sebep oluyor.


Böylece, konum, mimari, sosyal donatı vs. ile değerini bulan site dairelerinin emlak değerindeki iniş çıkışları site yönetimleri belirlemektedir. İleriki yazılarımızda detayına gireceğimiz bu konuya ön özet yaparsak:


Beceriksizliğinden, sahipsizliğinden dolayı aidat miktarının aşırılığı ve temel güvenlik, temizlik, teknik bakım kalitesizliği ile komşu ilişkilerini kültürize edemeyen site yönetimlerine olumlu müdahil olamayan ve yorulan ev sahipleri kiracılarının ardından sitelerden kaçmaktadır, (sanki henüz oturuma yeni açılanlar da belli bir süre sonra aynı hale gelmeyecekmiş gibi).


Sitelerde yukarıdaki temel sebepten dolayı klasik demokrasi başarılı olmayacağı gibi; hobi veya rant amaçlı kısa sürede verecekleri zararlardan dolayı da  konudan tecrübesiz  adaylardan da oluşturulan yönetimler ile bu yönetimlerin taşere ettiği yönetimlerin de başarılı olmadığı görülmektedir. 


Tavsiyemiz ve tecrübemizle;  malikler iradesi istikametinde mali, hukuki, idari, sosyal içerikli tecrübe ve akademik detaya sahip danışmanlıklarla sitelerin emlak değerini artırmak mümkündür.


www.konutsitesiyonetimi.com


8 maddede site yönetimlerinin hukuki boyutu!



Geri Dön