29 / 04 / 2024

Sitelerde anlaşmazlıklara dava açmanın 2 yolu!

Sitelerde anlaşmazlıklara dava açmanın 2 yolu!

Emlakkulisi.com okurları için site yönetimi konularını ele alan Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez bugünki yazısında sitelerdeki anlaşmazlıkların dava yolu ile çözümünü kaleme aldı.



Kat Mülkiyet Kanununda, 33. Madde “Hakimin Müdahalesi” başlığını taşır. Bu madde, kat irtifaklı veya kat mülkiyetli anagayrimenkullerde Kat Mülkiyeti Kanununa dayalı olarak ortaya çıkacak uyuşmazlıkların çözümlenmesi için mahkemeye başvuruda bulunmanın dayanağını da oluşturmaktadır.


Asıl olan, maliklerin yönetimle ilgili sorunları kendi aralarında çözmesidir. Ancak tüm çabalara rağmen malik veya malikler hukuk dışı bir uygulama olduğuna inandıkları konuda kendi aralarında bir çözüme ulaşmayınca ilgili mahkemeye başvurup, adaletin tecellisi için hukuki süreci başlatabilirler.


1) Genel-temsilciler kurulunda alınan karara şerh koyan malik-malikler bu şerhi gerekçe gösterip mahkemeye gidebilirler, bunun yanında oylamada çekimser oy  hatta olumlu oy veren malikler dahi sonradan algılanmışlık gerekçesi ile de bu haklarını -kararın tebliği o anda yapılmış sayıldığından- karar tarihinden  bir ay içinde bu haklarını  her kullanabilirler. Kurula katılmamış olan maliklerin de dava açma süresi bir aydır, ancak süre kararı öğrendikten sonra başlar.


2) Ancak, karardan itibaren 6 (altı) ay geçmekle dava hakkı- tüm malikler için-düşer. Karadan sonra, maliklik el değiştirdiğinde, önceki malik zamanında işlemeye başlamış olan dava süresi işlemeye devam eder, yeni malik ancak  geride kalan süre içinde dava açabilir. Kat malikleri kurulu kararının yok hükmünde olması veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı hallerde iptal davası süreye bağlı olmadan açılabilir. Hakimin müdahalesi ile ilgili temel mevzuat/kanun  metnine  Kat Mülkiyeti Kanunu madde 33-ten ulaşılabilir.


Web: www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni



Geri Dön