27 / 04 / 2024

SSK emeklilerine KEY ödemeleri 2014!

SSK emeklilerine KEY ödemeleri 2014!

SSK emeklilerine KEY ödemeleri nasıl yapılıyor? Sigortalı bir işte çalışır iken emekli olanlardan bağımsız konutu bulunmayanlara KEY ödemeleri nasıl yapılıyor? İşte 3220 sayılı kanun yönetmeliği esasları...



SSK emeklilerine KEY ödemeleri 2014! 

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve 991 sayılı Kanun ile Sosyal Sigortalar Kurumuna devredilen sandıklar mevzuatına göre, emekli olanlardan bağımsız konutu bulunmayanlara, Sosyal Sigortalar Kurumunca bu yönetmelikte belirtilen süre, miktar, usul ve esaslara göre yardım yapılıyor. 


Sigortalı bir işte çalışır iken emekli olanlardan bağımsız konutu bulunmayanlara, çalıştıkları süre içinde faydalandıkları yardım süresi ve miktarı dikkate alınarak bakiye süre için yardım, Sosyal Sigortalar Kurumunca yapılıyor. 


Bu yönetmeliğin 7'nci maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Emeklilik talebinde bulunan sigortalılar, yardımdan faydalanmış iseler sürelerini, yardımdan faydalanmamış iseler bu hususu, Sosyal Sigortalar Kurumu'na bildirmek zorundadırlar. 


Yardımın Yatırılması, Bilgilerin Tutulması 

Yardım, Sosyal Sigortalar Kurumunca yaşlılık veya malüllük aylıklarının ödenmesine ilişkin esaslara göre aylık olarak tahakkuk ettirilerek, yardımın ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar, Sosyal Sigortalar Kurumunca, toplu olarak Türkiye Emlak Kredi Bankasındaki "İşçiler ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabı"na yatırılıyor. 


Adına yardım yapılan emeklilerin yardım süresine ve miktarlarına ait bilgiler Sosyal Sigortalar Kurumunca tutuluyor.


Aylıkları Kesilmeksizin Çalışanlara Yapılacak Yardım 

Sosyal Sigortalâr Kanunlarına göre aylık alanları, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun değişik (3/IIC) Maddesi veya değişik (63/B) maddesine göre emekli aylıkları kesilmeksizin ve "Sosyal Güvenlik Destek Primi" ödenmek suretiyle sigortalı bir işte çalışmaları durumunda, bunlar adına yardım işverenlerce yapılır. 


Emekli Sigortalılar Yardımdan yararlanma şartlan bakımından, işçilerin yardımdan yararlanma esaslarına 

tabidirler. 


Ancak, (10)'dan az işçi çalıştıran işyerlerinde çalışan emekli sigortalılar, işyeri dolayısıyla yardımdan faydalanamıyorlar ise, bunların adına yardım, ilgili sosyal güvenlik kuruluşunca yapılır. 


Emekli sigortalılar, birinci veya üçüncü fıkra hükmünde belirtilen işyerlerinde işe başladıkları tarihi takip eden bir ay içinde, yardım uygulanması bakımından durumlarını yazılı olarak ilgili sosyal güvenlik kuruluşuna bildirmek zorundadırlar. 


Sosyal Sigortalar Kurumunca Yapılan Yardımın Finansmanı 

Bu yönetmeliğin 19'ncu maddesi uyarınca Sosyal Sigortalar Kurumunca Emeklilere yapılan yardımlar toplamı, aylık olarak Maliye ve Gümrük Bakanlığına ve Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına yazı ile 

bildirilir. 


Yapılan yardımlar toplamı, bu bildirimin yapıldığı ay içinde Hazinece, Sosyal Sigortalar Kurumuna ödeniyor. 


İşçilerin KEY ödemeleri 2014!


Geri Dön