Stokçuluğa yönelik kanun teklifi komisyonda kabul edildi!
Stokçuluğa karşı caydırıcılığın artırılmasını da içeren yasa tasarısı TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu tarafından kabul edildi.
Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada sıkışıklık yaratan, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozan, tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyen faaliyetlerde bulunanlara 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan ile Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ve AK Parti milletvekilleri tarafından imzalanan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edildi.
Teklife göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'ne ait bazı limanların işletme izni/deviri yoluyla özelleştirilmesi sonucunda imzalanan 49 yıldan az sözleşme süreleri, Haklar; Başvurunun yapılması ve sözleşmeden doğan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve davalardan vazgeçilmesi durumunda 49 yıla kadar uzatılacak.
Ek sözleşmelerde süre uzatımı, ek sözleşme bedeli ve ödeme koşulları ile ilgili hususlar dışında özelleştirme sözleşmesini değiştirecek hükümlere yer verilmeyecektir. Ek sözleşme ile uzatılan süre yatırım sürelerine eklenemez.
Ek sözleşme bedelinin belirlenmesinde Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca değerleme yapmaya yetkili en az iki kurum Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Özelleştirme Uygulamaları Kanunu kapsamında danışman olarak atanacaktır.
Özelleştirme sözleşmesinin bedeli, işletmeci tarafından yapılan yatırım tutarları, kapasite artırımı ve işletmeci şirketin hisselerinin özelleştirme sonrası satılmış olması halinde bu fiyatlar ve diğer tüm veriler dikkate alınarak ek sözleşme bedeli, temdit dönem ve diğer veriler uluslararası değerleme standartlarına uygun olarak hazırlanan değerleme raporları ile belirlenir. Konular, onaylanmak üzere Özelleştirme Yüksek Kurulu'na sunulacak.
Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun uygun görmesi halinde, alıcı/işletmecilere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ek sözleşme imzalamaları için üç ayı geçmemek üzere süre verilecektir. Talep edilmesi halinde ilk verilen süreyi geçmeyecek şekilde bir defaya mahsus olmak üzere ek süre verilebilir.
LPG depolamanın kapsamı genişletilecek
Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da "depolama" tanımının kapsamı genişletilecektir. Tanımdaki "LPG distribütörleri" ibaresi; "Piyasa faaliyeti olanlar" olarak değiştirilecektir. Böylece diğer lisans sahipleri de kapsama dahil edilecektir. Rafinerilerin rafineri sahası dışındaki LPG depolama ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla "depolama" tanımına rafineriler eklenecektir.
LPG Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırı fiillerden kesin hüküm bulunanlara ruhsat verilmeyecektir.
Lisans sahibinin tüzel kişi olması halinde, suçun işlendiği tarih itibarıyla söz konusu tüzel kişilikte yüzde 10'dan fazla paya sahip ortaklar ile yönetim kurulu başkan ve üyelerine lisans verilmez. görevden ayrılan veya görevde bulunan yöneticiler ile temsil ve ilzama yetkili olanlar ve bu kişilere ruhsat verilmez. kişiliklerde doğrudan bir paya sahip olmayacaktır.
Yenilenebilir enerjide yerli üretim desteği
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kapsamında 30 Haziran 2021 tarihinden sonra işletmeye alınacak kapasite artırımlarında işletmeye giriş tarihinden itibaren yerli katkı bedelinden yararlanılacaktır.
Kapatılan ETİBANK ve Türkiye Elektrik Kurumu ile Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve özelleştirilmiş elektrik dağıtım şirketleri adına tapuda kayıtlı olan ve ücret, döner sermaye gibi hizmet bedelleri ödenen mülkiyet ve gayri menkul hakları (tesisler) faaliyet alanlarına göre bu kayıt sırasında geçmişte ödenen ücretler TEİAŞ'a veya Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye; mükerrer ücret, döner sermaye gibi herhangi bir hizmet bedeli ödenmeden sağlanacaktır.
Tescil işlemlerine ilişkin devir ve tashih işlemleri her türlü harç ve döner sermaye hizmet bedelinden muaf olacak.
Stokçuluğa karşı caydırıcılık artırılacak
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun "cezai hükümleri" başlıklı maddesi değiştirilecektir.
Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeleri tarafından piyasada daralma yaratan, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozan, tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyen faaliyetlerde bulunanlara yönelik idari para cezalarının alt ve üst sınırları yeniden uygulanacak.
Caydırıcılığın artırılması için 50 bin lira olan alt sınır 100 bin liraya, 500 bin lira olan üst sınır ise 2 milyon liraya çıkarılacak. Yönetmelik 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.
Oda ve borsa alacaklarının icra takibi 2023 yılı sonuna kadar durdurulacak
Görüşmeler sırasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununda AK Parti milletvekillerinin önerisiyle değişiklik yapıldı.
Üyelerin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu hükümlerine göre oda ve borsalara üyelik aidatları, navlun gelirlerinden alınacak oda payları ve borsa kayıt ücreti Oda ve borsaların birliğe asli aidatları ile Sigortacılık Kanunu uyarınca TOBB'a ödenecek eksperler ile sigorta acentelerinin plakasına ilişkin alacaklar yönünden 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam eden icra ve iflas takipleri alacak asılları durdurulacak, taraflar ve takip işlemleri yapılmayacak, ihtiyati haciz kararları tenfiz ve icra edilmeyecek, yeni icra ve iflas takibi yapılmayacak, zamanaşımı ve takip kanununa uyulmayacaktır. süreler askıya alınacaktır. Bu süreler, askıya alma süresinin bittiği günden itibaren işlemeye başlar.
Askıya alma süresinin başlangıç tarihinden itibaren, askıya alma süresinin bitimine 15 gün veya daha az kalan süreler, askıya alma süresinin bitimini takip eden günden başlamak üzere 30 gün uzatılmış sayılacaktır.