15 / 11 / 2024

Şükrü Başdeğirmen: OSB’lerimiz yatırımcı bekliyor!

Şükrü Başdeğirmen: OSB’lerimiz yatırımcı bekliyor!

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen yatırımcılara seslenerek Isparta’nın hammadde potansiyelinin kullanılmasını ve devlet teşviki de bulunan bu alana yatırım yaparak bir dünya markası yaratılması gerektiğini belirtti...






Star Medya Grubu’na bağlı 24 Televizyonu’nun TOBB’un işbirliğiyle hazırladığı ‘Konuşan Ekonomi’ programı bu kez Isparta’daydı. Programın konukları arasında Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar yer aldı. Gül yağı üretiminde dünya tüketiminin yüzde 65’ini karşılayan ilde, kozmetik alanında yatırım çağrısı ön plana çıktı. Şükrü Başdeğirmen yatırımcılara açık davette bulunarak Isparta’nın hammadde potansiyelinin kullanılmasını ve devlet teşviki de bulunan bu alana yatırım yaparak bir dünya markası yaratılması gerektiğini belirtti.


Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen: 'OSB’lerimiz yatırımcı bekliyor'


Isparta çok yönlü çok çeşitli bir şehir. Ekonomik olarak da çok ciddi çalışmalarımız var. Gül ve gül ürünleri, mobilya, maden, tekstil, süt ve süt ürünleri, tarım hayvancılık, turizm ve sağlık sektörlerinde önde giden bir ekonomimiz var. Güçlü bir ekonomiyiz daha da güçlü olmak için çalışmalar yapıyoruz. Tüm alt yapısı sağlam çok güzel bir organize sanayimiz var. Konum olarak önemli bir yerde. Demiryolu içinden geçiyor. Havalimanı 3 kilometre mesafede, E-5 kenarından geçiyor. Yatırımcılarımızı burada görmek istiyoruz. İkinci bir OSB’miz var onu açmak için uğraşıyoruz. Ekonomi kampüsü adından bir projeyi başlattık. Bu Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası’nın içinde yer aldığı bir kampüs. Aynı binada yer alacağız, hizmet kalitemizi artırmak üyelerimize daha kolay hizmet verebilmek için. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve KOSGEB’de içinde olacak. Dış İlişkiler, kırsal kalkınmanın içinde olduğu bir bina. Proje için ihale açtık ve birini beğendik. 2 yıl içinde binaya taşınacağımızı düşünüyoruz. Bir üye bir binada tüm hizmetleri alabilecek.


Gül yatırımına devlet teşviki var


Türkiye’de olmayan bir laboratuar çalışması üzerinde çalışıyoruz. Hem bu gül ürünlerimizin kozmetikte kullanılması hem de gıda alanında inovatif çalışmalar çıkarmak üzere faaliyet gösterecek bir laboratuar olacak. Bu Türkiye’nin kazanacağı bir proje olacak. Çünkü Türkiye’nin kozmetikten geliri bir Fransa’nın kozmetik gelirinin çok çok daha altında. Hammaddeyi bizden almalarına rağmen, biz bu alanı çok geliştiremiyoruz. Gül yağının yüzde 65 temini dünyada Isparta’dan karşılanıyor. Amacımız Türkiye’nin kozmetik sektörünün dünya seviyesine çıkarmak ve ihracatı artırmak ve bu alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmek.  Ayrıca bakanlık tarafından kozmetik sanayiye verilen destekler de var.


İsveç, kereviti Isparta’dan alıyor


İşsizlik  sorununu aşmak için teknik lise kuruyoruz. Kozmetik, mermer ve mobilya üzerine eleman yetiştirmek üzere eğitim verecek. Bunun dışında geliştirdiğimiz projelerimiz de var. Avrupa Birliği projelerinde aldığımız 836 bin Euro hibe destek var. Bunların en önemlilerinden biri, kilimci projesiydi. Biz bu konuda 210 bin Euro’luk destek aldık ve 150 tane bayanımıza yabancı dil ve dokuma öğrettik. O tezgahlarımız yurt dışına kilim dokuyor. Ayrıca çevreye ve sosyal projelere de duyarlıyız. 180 bin Euro’luk kerevit projesi yaptık. Bu deniz ürünü, gölde yetişiyor. Istakozun bir değişik cinsi. Eğridir gölünde bunu ürettik ve dünyaya satıyoruz. İsveç’in tüm ihtiyacını biz karşılıyoruz.


Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar: 'Elmaya ihracat desteği istiyoruz'


Ticaret Borsamız 1996 yılında Isparta ticaretinin canlanması için kuruldu. Isparta’mızda yetişen, elma, kiraz ve kayısımız var. Kirazı özellikle yurt dışına ihraç ediyoruz. Türkiye’de 700 bin ton üzerinde elma yetiştiriyoruz. Bunları hem iç pazar hem de yurt dışı pazara satıyoruz. Türkiye dünyanın 3’üncü elma üreticisi. Türkiye’de yetişen 3 milyon ton elmanın yüzde 25’ini yani tüketilen 4 elmadan birini Isparta’da üretiyoruz. Günde 1 elma yiyin kampanyamız var, 2009 yılından bu yana. Bu kampanyaya destek istiyoruz. 650 bin ton elma üretiyoruz. Bunun yanında sanayi olarak da tüketilen 250 bin ton üretim var. Dış pazara ticaretimiz çok yok ama bunu artırmak için çalışıyoruz. Elmanın ihracat desteğini de buradan tekrar ediyorum. 2009-2010 yılında hükümet elmaya ton başına 50 dolar destek vermişti. Başbakanımızdan desteğin devam etmesi için söz aldık. Napolyon kiraz üretimimiz 20 bin ton. Bunun yüzde 85’ini ihraç ediyoruz.


Halı üretimi eski tadında değil


Halıcılık Türkiye’de olduğu gibi Isparta’da da geriledi. Halı ve gül denildiğinde akla gelen Isparta’ydı ancak şimdi gül ve elma ile anılıyoruz. Halı bizim güzel bir sanat eserimizdi. Maalesef halıcılığımız eskisi gibi güçlü değil. Yeni çıkan alternatifler daha ön plana çıktı. Gülümüzden gül yağı üreterek dünyaya satılıyor. Buradan başta Fransa olmak üzere. Biz yatırımcılarımıza çağrıda bulunuyoruz. Hammaddesi bizde olan bir ürünü markalaştıralım. OSB’de yerlerimiz var. Bizim soğuk hava depolarımız son sistem, hava atmosferli ve her geçen gün de kendini yenileyerek büyüyor. 350 bin ton üzerinde soğuk hava deposu var. Türkiye’nin en büyük depoları bunlar.


İsveç, kereviti Isparta’dan alıyor


İşsizlik  sorununu aşmak için teknik lise kuruyoruz. Kozmetik, mermer ve mobilya üzerine eleman yetiştirmek üzere eğitim verecek. Bunun dışında geliştirdiğimiz projelerimiz de var. Avrupa Birliği projelerinde aldığımız 836 bin Euro hibe destek var. Bunların en önemlilerinden biri, kilimci projesiydi. Biz bu konuda 210 bin Euro’luk destek aldık ve 150 tane bayanımıza yabancı dil ve dokuma öğrettik. O tezgahlarımız yurt dışına kilim dokuyor. Ayrıca çevreye ve sosyal projelere de duyarlıyız. 180 bin Euro’luk kerevit projesi yaptık. Bu deniz ürünü, gölde yetişiyor. Istakozun bir değişik cinsi. Eğridir gölünde bunu ürettik ve dünyaya satıyoruz. İsveç’in tüm ihtiyacını biz karşılıyoruz.


Fuarlar ile dünyaya ulaşıyoruz


Burada elmalarımız 12 ay boyunca saklanabiliyor. Dalından kopmuş gibi aynı aroması ve diriliğinde saklayabiliyoruz. Fuarlarımızda katılımcı sayısı her geçen gün artıyor. Amacımız yeni çıkan ürünleri tüketici ile buluşturmak. Yurt içi ve yurt dışında fuarlara katılıyoruz. Buralarda Isparta’nın yöresel ürünlerini tanıtıyoruz. Ayrıca üyelerimize elektronik ticaret ile ilgili aktarımlar yapıyoruz, katılımlar sağlıyoruz. Şu an Isparta Ticaret Borsası bir yurt dışındaki Almanya, Hollanda ve Fransa’daki işlem gören odalarla aynı seviyededir. Akredite edilmiştir.


Halılar, güller ve göller bölgesi


Dünyaca ünlü halısı, tabiat harikası gölleri ve eşi benzeri olmayan gülleri ile tarihi 6 bin yılı aşkın bir marka şehir Isparta. Türkiye’de yaşanabilir şehirler sıralamasında 5’inci sırada yer alıyor. Halılar, göller ve güller diyarı olarak bilinen Isparta yapılan yatırımlarla her geçen gün önemli bir turizm, sağlık, eğitim ve sanayi şehri haline gelmektedir. Toplam 430 hektar, ikisi aktif toplam 3 OSB bulunan şehirde 83 firma faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerin büyük bölümü gıda sektöründe hizmet veriyor. 103 ihracatçı firma ile 136 milyon dolar ihracat yapan şehrin sanayisi orta gelişmiş iller arasında yer almaktadır. Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’ini sağlayan Isparta’da kozmetik sanayinin gelişmemiş olmasının önüne geçmek isteyen Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, gülün süs bitkisinden çıkarılarak yağlı tohum bitkisi statüsüne geçmesini sağlamıştır. Oda girişimleriyle gül üreticilerine yüzde 102 oranında artan bir mazot ve gübre desteği sağlanmış, Isparta Gül’ün Yolculuğu Tanıtım Otobüs’ü çalışmasıyla 13 il ve 44 ülkede Isparta gülünün tanıtımı yapılmıştır. Ülke üretiminde birinci sırada yer alan Isparta elması tanıtımı ve üretimini artırmak için de çalışmalar hızla devam etmektedir.


ISPARTA


Bulunduğu bölge: Akdeniz


İlin valisi: Vahdettin Özkan


Belediye başkanı: Yusuf Ziya Günaydın


Nüfus: 448 298


Nüfus yoğunluğu: 50


Nüfus artış hızı: % 13.1


Yüzölçümü: 8.913 km2


Kişi başına gelir: 12 447 $


İşsizlik oranı: 8.9


Okuryazarlık oranı: % 95


İlin ihracatı: 2012 yılı 179 milyon $


Kayıtlı şirket sayısı:  5.000


İSO 500’e giren şirket sayısı: 1


İSO 500’deki şirketler: GÖLTAŞ Göller Bölgesi Çimento San. ve Tic. A.Ş.


İl ekonomisine yön veren ürünler: Maden ve Metaller, Çimento Cam Seramik ve Toprak ürünleri, Kimyevi madde ve mamulleri, meyve sebze, Gül elma. 


Star Gazetesi 


Geri Dön