03 / 05 / 2024

Süleyman Çakır Lisesi ve Kılıçoğlu Sineması'nın yıkılması kirlilik yarattı!

Süleyman Çakır Lisesi ve Kılıçoğlu Sineması'nın yıkılması kirlilik yarattı!

Süleyman Çakır Lisesi ve Kılıçoğlu Sineması Ocak ayında yıkıldı. İki binanın yıkılması soması şehrin iki noktasnda moloz dağı oluştu. Esnaf aylardır kaldırılmayan molozlar yüzünden isyan bayrağı açtı.



Süleyman Çakır Lisesi'nin depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle ocak ayında yıkılmıştı. Uzun yıllar atıl vaziyette olan tarihi Kılıçoğlu Sineması ise geçtiğimiz aylarda Tepebaşı Belediyesi tarafından yıkıldı. İki binanın yıkılması soması şehrin iki noktasında moloz dağı oluştu. Esnaf aylardır kaldırılmayan molozlar yüzünden isyan bayrağı açtı. 


Süleyman Çakır Lisesi depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı alınmıştı. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından planlanan bir projede Süleyman Çakır Lisesi binasının yıkılıp yerine 21 derslikli yeni okul yapılacağım açıkladı. Ocak ayında tamamlanan yıkım çalışmaları soması ortaya çıkan beton yığınlarının tamamı aradan aylar geçmesine rağmen ise alınmadı. Aynı manzara tarihi Kılıçoğlu Sinemasının yıkılmasından somada ortaya çıktı. 


Uzun yıllar atıl vaziyette duran akıbetinin ne olacağı merak konusu olan Kılıçoğlu Sineması için geçtiğimiz aylarda yıkım kararı alınmış ve temmuz gibi Tepebaşı Belediyesi tarafından yıkım işlemi gerçekleşmişti. Yıkım işlemlerinden sonra Eskişehir'in turizm merkezi olan adalar mevkisinde moloz dağı görüntüsü ortaya çıktı. Bu çirkin manzara sonrası bölge esnafı kaldırılmayan moloz yığınları üzerine adeta isyan bayrağı açtı. 


AYLARDIR BU REZİLLİĞİ YAŞIYORUZ 


Arifiye Mahallesi'nde uzun yıllar esnaflık yapan Fatih Çakır Süleyman Çakır Lisesi'nin yıkılmasından sonra ortaya çıkan moloz yığınlarının kendilerini perişan ettiğini söyleyerek, "Rüzgâr esti mi toz toprak evlerin içerisine dükkânlarının içerisine giriyor. Aylardır bu rezilliği yaşıyoruz. Duyduğumuza göre buradaki molozları müteahhide vermişler. O da geldi demirleri aldı gitti. Yapılan başka bir şey olmuyor" dedi. 


Çakır, moloz yığınlarının kaldırılıp alana yeniden okul yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Yine yıkıldığı gibi okul yapılmasını istiyoruz. Alışveriş merkezi yapılmasını istemiyoruz. Yeşil alan olsun. Çocuk parkı olsun burada çok büyük ihtiyaç var. Bir tarafı otopark olabilir. Eskişehir'in şehir merkezinde en büyük sıkıntıları bunlar" diye konuştu. Diğer bölge esnafı ise tozdan bıktıklarım söyleyerek, "Halkın ve esnafın şikâyeti molozların burada durmasıdır. 


Molozların burada durmasından dolayı etrafta oturan vatandaşlar ve esnaf çöplerini genelde buraya döküyor. Araçlar burayı otopark olarak kullandığı için yaz aylarında toz oluyor" dediler. 


ESKİŞEHİR'E YAKIŞMIYOR


Arifiye Mahallesi esnafının yanı sıra moloz yığınların şikâyetçi olan bir diğer esnaf grubu ise İsmet İnönü Caddesi esnafı. 


Uzun yıllar atıl vaziyette duran akıbetinin ne olacağı merak konusu olan Kılıçoğlu Sineması yıkıldıktan soma Eskişehir'in turizm merkezi olan adalar mevkisinde moloz dağı görüntüsü ortaya çıktı. Esnaf Mehmet Düzgüner yıkım soması ortaya çıkan manzarama Eskişehir'e yakışmadığım söyleyerek, "Esnaf olarak şikâyetçiyiz. Hem işimizi etkiliyor hem görüntü kirliliği oluşturuyor. İnsanlar geçerken tozdan, pislikten dolayı yolunu değiştiriyor. Sıkıntılı bir durum bir an önce kaldırılmasını istiyoruz" dedi. 


36 yıldır bölgede esnaf olduğunu söyleyen Erol Kıdak molozların taşınması için büyükşehrin yer göstermediğini söyleyerek, "Önceden tinercilerle uğraşıyorduk. Şimdi yıktılar moloz yığınlarıyla başımız dertte. 


Molozları atacakları yer bulamıyorlar. Şuan pislik içinde bir an önce burarım taşınıp temizlenmesi lazım" şeklinde konuştu. 


Eskişehir Anadolu 


Geri Dön