01 / 05 / 2024

Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi'nin yıkım kararı iptal edildi!

Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi'nin yıkım kararı iptal edildi!

Sultangazi Belediyesi tarafından Pirsultan Abdal Cemevi'ne yıkım kararı tebliğ edildi. Sultangazi Kaymakamlığı ise kararı iptal etti. Aleviler rahat bir nefes aldı.



Kaçak yapıldığı iddiasıyla Sultangazi Pirsultan Abdal cemevi’ne, ilçe belediyesi tarafından referandumun ertesi günü yıkım kararı tebliğ edilmesi, bölgede yaşayan Alevilerin tepkisine neden oldu. Sultangazi Kaymakamlığı ise devreye girerek kararın “yok hükmünde” olduğunu Alevi vatandaşlara bildirdi. 


İstanbul Sultangazi ilçesinde 2009 yılında imece usulü yapılan Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi’ne referandumdan sonra Sultangazi Belediyesi’nce yapının imar izni olmadığı gerekçe gösterilerek yıkım kararı gönderildi. 


İmece ile yapılmıştı

Bölgede yaşayan Alevi vatandaşlar karara sert tepki gösterdi. Cemevinin ibadethaneleri olduğunu belirten Cemevi Başkanı Zeynel Odabaş, yıkım kararını tanımadıklarını ve kesinlikle 

tek bir tuğla bile düşürtmeyeceklerini kaydetti.  


Cemevi binası nedeniyle 5 yıldır yargılandıklarını ifade eden Odabaş, “İnançlarımızın, semahlarımızın, ibadetlerimizin lokmalarımız olduğu bir cemevidir burası. Halkın arsalarını bağışladığı inanç merkezimize, imara aykırı diyerek yıkım kararı çıkardılar. İmara aykırı bir sürü Sünni ibadet yerleri yapıldı. Ancak söz konusu Aleviler olduğu zaman yıkım kararlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bölgede 200 bine yakın Alevi ve ve sadece 2 cemevi bulunuyor. Cemevi yapılırken bu halk devletten herhangi bir destek almadı. Halk tarafından imece usulüyle yapıldı. Yapılan tüm ibadethanelerin vergileri bizlerden alınıyor biz buna sesimiz çıkarmazken kendi imkânlarımızla yaptırdığımız ibadethanemiz yıkılmak isteniyor. Kaldı ki cemevinin tapusu da bulunuyor ama imar izni gerekçe gösterilerek yıkılmak isteniyor. Aynı parsel üzerinde cemevi dışında, karakol, cami ve kuran kursu da bulunuyor. Hiçbirinin de imar izni yok. Aynı uygulamanın onlar içinde geçerli olup olmadığını merak ediyoruz” dedi. 


‘Karar tepki yaratmıştı’


Tebliğ edilen yıkım kararına tepkilerin artması üzerine Sabah saatlerinde Sultangazi Kaymakamlığı’nda çalışan yetkililerin kendilerini arayarak görüşme talep ettiğini belirten Odabaş, şunları söyledi: 

“Görüşme talebinin üzerine sabah, Alevi Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Muhittin Yıldız, CHP İl Genel Meclis üyesi Sait Coşkun ve yöneticilerimizle birlikte kaymakamlığa gittik. Kaymakam Ali Uslanmaz, ‘İnanç yeriniz devletin teminatı altındadır. Cemevi Alevilerin ibadet yeridir. Kimse yıkamaz’ dedi ve kararın yok hükmünde olduğunu söyleyip yıkılmayacağı yönünde söz verdi. Biz alevi vatandaşların temel istediği de bu yöndeydi. Kaymakam Ali Uslanmaz tarafından bu sözü almak bizim için iyi oldu. Çünkü referandumun ertesi günü bu kararın tebliğ edilmesi, büyük tepkilere neden olmuştu.”

 



Milliyet


Geri Dön