23 / 11 / 2024

Tadilat için en uygun dönem yaz ayları!

Tadilat için en uygun dönem yaz ayları!

Yaz geldi, okullar kapandı, artık bugüne kadar ertelenen işlere vakit ayırmak için daha çok zaman var. Bunların başında da kış ayları boyunca ihmal ettiğimiz binalarımızın tadilatı geliyor




Belki tatilden önce belki de tatilden sonra, ama tadilat için en uygun dönem olan yaz ve bahar aylarında harekete geçileceği kesin … Bu yıl bir farklılık yapın ve eğer binanızda mantolama yoksa tadilata dış cepheden başlayın. Erken davranırsanız yazı çok daha serin bir evde, klima ya da vantilatörleri çok daha az çalıştırarak geçirebilir, elektrik faturalarınızı da düşürebilirsiniz. Üstelik gelecek kış ayları için de şimdiden hazırlık yapmış olursunuz.

Binaların dış cephesinin ısı yalıtımı malzemeleri ile kaplanması anlamına gelen mantolama, ısıtma ve soğutma giderlerini yarı yarıya azaltıyor, binanın ise ömrünü uzatıyor. Binanın su almasını engelleyerek paslanmayı önlüyor, depreme karşı daha sağlam yapılar yaratıyor. Ayrıca nemden kaynaklanan küf, rutubet, mantar ve kötü koku oluşumunun önüne geçerek, sağlıklı ve konforlu yaşam alanlarına imkan sağlıyor. Tüm bu yararlarına rağmen ülkemizde ısı yalıtımı ve mantolama ile ilgili bilinç çok yetersiz … Bu nedenle 17 milyon binanın yüzde 90 'ı hala yalıtımsız.

Tadilat mevsiminde bina sakinlerine mantolama ile ilgili uyarılarda bulunan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, mantolamada doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. İşte Ulu 'dan, mantolamada ürün seçimi ve uygulama ile ilgili kritik püf noktaları …

Merdiven altı ürünler ve toplama paketlerden uzak durun!

Hangi ürünle yapılırsa yapılsın mantolamanın fayda sağlayacağı yönünde yanlış bir kanı var. Oysa ucuz olduğu için tercih edilen merdiven altı ürünler ve toplama paketler, uygulama sonrasında ciddi sorunlar yaşanmasına ve harcanan paranın çöpe gitmesine neden oluyor. İyi bir mantolama için mutlaka paket sistemler kullanılmalı. Paket sistemler ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan; ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeleri bir arada sunuyor ve bu malzemelerin hepsinin birbiri ile uyumu test edilmiş durumda.

Renkli sert köpük levhaları içeren paket sistemler ömür boyu yalıtım sağlıyor

Mantolama sistemleri arasında kısaca XPS adı verilen renkli sert köpük levhaları içeren paketleri tercih etmek, diğer ısı yalıtım malzemelerinin kullanıldığı sistemlere göre önemli avantajlar sağlıyor. Isı iletkenlik değeri en düşük ısı yalıtım malzemesi olan renkli köpük XPS; bünyesine su almıyor, yağmur, kar, don gibi dış hava şartlarından etkilenmiyor. Bu nedenle sıva ve boya yüzeyinde çatlak oluşumunu, bina içinde ise küf ve rutubet oluşumunu engelliyor. Bina ömrü boyunca başlangıçtaki ısı yalıtım performansını sürdürebilen dayanıklılığı sayesinde renkli köpük XPS, maksimum enerji tasarrufu sağlıyor. Her markanın farklı renklerle ürettiği XPS 'i piyasada mavi, sarı, yeşil, lila, pembe gibi renklerde görebilirsiniz.  

Doğru işçilikle, doğru ürünü, doğru uygulamalı …
Ben bu işi tanıdık ustalara yaptırırım demeyin! Mantolama her ne kadar basit bir uygulama gibi görünse de kendi içerisinde pek çok detaya ve uygulama tekniklerine dayalı bir sisteme sahip. Sadece iyi malzeme veya iyi usta doğru bir uygulama için yeterli değil. Mantolama ancak doğru malzemeyi, doğru ustanın, doğru bir şekilde uygulaması halinde iyi bir sonuç veriyor. Firmanın uygulama ustalarının sertifikalı olması da en iyi ve sorunsuz sonucu elde etmeye yardımcı oluyor.
Teklif alırken dikkat!

Uygulama firmalarından mantolama için teklif alırken, cephe metrajının doğru çıkarılması maliyetlerin doğru hesaplanması açısından çok önemli. Uygulamayı yapacak olan firmanın vereceği detaylı bir fiyat teklifinde, malzemelerin metrekare tüketim miktarlarını görüp, uygulama başlamadan eğer eksik kullanılan bir takım malzemeler varsa bunları tespit edip müdahale etmek mümkün oluyor. Kullanıcıların beklentileri, mantolama ile ilgili teknik şartnamelere uygunluk ve firma/ürün/uygulama garantisi olmalı. Paket sistemler bu nedenle daha güvenilir, zaman içinde kalitesi kanıtlanmış, uygulama ve ürün garantisi verebilen kurumsal firmaların ürünleri.

Mantolama pahalı bir uygulama değil karlı bir yatırım …

Mantolama ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri pahalı bir uygulama olduğu … Oysa mantolamanın maliyeti, yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TL arasında değişiyor. Bu rakam AB standartlarında üretilen, kaliteli ürünler için geçerli. Bu da bir apartmanda daire başına yaklaşık 3 bin ila 4 bin TL 'lik bir maliyet anlamına geliyor. Bugün binaya sadece boya yaptırmanın metrekare maliyeti bile ortalama 15-20 TL. Mantolama ile ısıtma ve soğutma harcamaları yüzde 50 azalıyor ve sağladığı tasarrufla yatırım maliyetini birkaç yıl içinde amorti ediyor. Sonra da bina ömrü boyunca yaz-kış tasarruf sağlıyor. Üstelik düşük faizli yalıtım kredileri ile ya da bayilerle anlaşıp uzun süreli taksitle mantolama yaptırmak mümkün.

Binanın tüm cephelerine mantolama yapılmalı

Binaların genelde daha fazla soğuk alan kuzey cephelerine mantolama yaptırmanın yeterli olacağı şeklinde yanlış bir düşünce var. Binanın tüm cephelerine mantolama yapılması şart. Aksi takdirde mantolama yapılan duvarlardan, yapılmayan duvarlara doğru ısı köprüleri oluşuyor, yani ısı kaybı gerçekleşiyor. Ve bu durumda mantolama yapılmayan duvarlarda eskisinden daha fazla rutubet oluyor, enerji tasarrufu da sağlanamıyor.

Mantolama sıcak şehirler için de gerekli

Sıcak bir şehirde yaşıyoruz mantolamaya gerek yok demeyin! çünkü bir binanın soğutulması, ısıtılmasından çok daha fazla enerji gerektiriyor. Bu nedenle sıcak iklim bölgelerinde de elektrik faturalarından tasarruf sağlamak ve serin evlerde yaşamak için ısı yalıtımı şart.

Sıva, boya ve kaplama malzemeleri ısı yalıtımı sağlamaz

Binanız dışarıdan su alıyor diye zift ya da sıva sürmek kalıcı bir çözüm sağlamaz. Sıva ve boyanın ısı yalıtımı özelliği de yok. Aynı şekilde dış cepheleri cam, mozaik, PVC, alüminyum gibi malzemelerle kaplayarak da ısı yalıtımı yapılmaz. Isı yalıtımı sadece ısı iletkenlik katsayısı düşük, belli bir kalınlığı olan ısı yalıtım malzemeleri ile yapılır.


Geri Dön