08 / 05 / 2024

Tahıl koridorunda son rakamlar açıklandı! Sadece yüzde 5,6’sı az gelişmiş ülkelere gitti

Tahıl koridorunda son rakamlar açıklandı! Sadece yüzde 5,6’sı az gelişmiş ülkelere gitti

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Tahıl Koridoru'ndan taşınmış olan tahılın yüzde 63'ünün Avrupa ülkelerine sevk edildiğini ifade ederek, “Taşınan 7,5 milyon ton tahılın yalnız yüzde 5,6'sı az gelişmiş ülkelere gitmiştir" cümlelerini kullandı.



Türkiye öncülüğünde İstanbul Anlaşması ile birlikte Ukrayna'dan Tahıl Koridoru'nun açılmasını bildiren Kirişci, şu şekilde devam etti:

"Bu şekilde bugün itibarı ile 7,5 milyon ton tahıl ve gıda maddesi Ukrayna limanlarından küresel pazarlara girmiş bulunmaktadır. Karadeniz'den gıda ürünlerinin sevkiyatının başlaması ile birlikte küresel emtia ürünleri pazarlarında da bir rahatlama gözlemlendi. Son olarak da geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanımız, Astana görüşmesinde Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin ile konuyu konuştu. Tahıl Koridoru'nun bir sonraki dört ay için de açık tutulmasının gereği sebebi ile bu görüşmede çok net şekilde bahsedildi. Burada Türkiye olarak gayemiz ise yalnız gıda tedarik zincirini teminat altına almak değil, ayrıca tüm insanlığın huzur ve güvenliği için katkıda bulunmaktır."

Kirişci, Karadeniz limanlarından çıkmış olan gemilerin varış noktasının genel olarak Avrupa ülkeleri olduğuna dikkat çekerek şu şekilde konuştu:

"İlk geminin yola çıktığı 1 Ağustos 2022’den 15 Ekim'e kadar Karadeniz limanlarından taşınmış olan tahılın yüzde 63'ü Avrupa ülkelerine sevk edildi. Tahılın yüzde 24'ü Asya, yüzde 13'ü de Afrika ülkelerine ulaştırıldı, Tahıl Koridoru'ndan taşınan 7,5 milyon ton tahılın yalnız yüzde 5,6'sı az gelişmiş ülkelere gitti. Geri kalan yüzde 94,4'lük kısmı ya gelişmekte olan veya gelişmiş ülkelerin limanlarına bırakıldı. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Cibuti'ye yalnız 541 ton tahıl ulaşmıştır. Bu adaletsizliği durdurmaya çalışan tek lider de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır"

Tahıl koridorunda son rakamlar açıklandı! Sadece yüzde 5,6’sı az gelişmiş ülkelere gitti

2023 merkezi yönetim bütçesi belli oldu! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıkladı!

EYT’de çarpıcı iddia! Kadınlara 20 yıl erkeklere 25 yıl koşulu

Yerli yatırımcı pay senedi varlıklarında yükseliş! 1 trilyon TL’yi aştı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön