Tahliye ve kira tespit davaları mahkemeleri kilitledi!
Son zamanlarda gündemden düşmeyen tüksek kira artışı, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirirken ‘tahliye’ ve ‘kira tespit’ davaları da mahkemeleri kilitledi.
Konutlarda kira artış oranına yönelik olarak getirilen yüzde 25 sınırlama, konut sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdi.
Verilen detaylara göre, konutlardaki yüksek kira artışı sebebiyle eski kiracılarının ödediği kira tutarını az bularak yüksek kira isteyen ve bunu kiracıya kabul ettiremeyen konut sahipleri, İstanbul Adalet Sarayı’ndaki Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne başvurarak, ‘tahliye’ ve ‘kira bedelinin belirlenmesi’ davaları açıyor.
DURUŞMALAR BİR SENE SONRAYA VERİLİYOR
Hürriyet'ten Özge Eğrikar'ın haberine göre, hâkimler, “Mahkememize 1 ayda 100 dava açılıyorsa, 60’ını ‘tahliye’ veya ‘kira tespit’ davaları oluşturuyor. Söz konusu bu davalarla iş yükümüz daha da arttı. Konutlara yapılan keşiflerle beraber karar yazma işlerini yetiştiremiyoruz. Personelimiz de işlerini yetiştirmekte zorluk çekiyor” diye konuştu.
Adliyede çalışan memurlar ise konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada “Haftada 3 gün ev veya dükkânların tespiti için keşfe gidiyoruz. Söz konusu bu davaların keşifleri de çok yorucu. Bilirkişi bulmakta zorluk çekiyoruz. Bilirkişilere kota geldiği için sınırlı sayıda oluyorlar. O kadar yoğunluk var ki, duruşma günleri 1 sene sonrasına veriliyor. Tahliye davaları 2 sene, kira tespit davaları ise 1 sene sürüyor” dedi.
‘İHTİYAÇ SEBEBİYLE TAHLİYE’ DAVASI
Hürriyet’e değerlendirmeler yapan avukat Dilek Yüksel, şunları dile getirdi: “Enflasyondaki artış sebebiyle eski tarihli kiracıların ödemiş oldujğu kiralar rayiç bedelin çok çok altında kaldı. Konu ile ilgili olarak örnek vermemiz gerekirse, aynı niteliklere sahip emsal evi yeni kiralayan kiracı 15 bin Türk Lirası ile 20 bin Türk Lirası verecek iken eski tarihli kiracı yüzde 25 artış ile beraber 3-4 bine oturabiliyor. Bu durumdan hoşnut olmayan konut sahipleri, kiracıları farklı sebeplerle tahliye etmek amacıyla mahkemelerin yolunu tutuyor. Ev sahipleri, kiracıdan tahliye taahhütnamesi almadıyla, kiracı kirasını düzenli ve tam ödüyorsa, komşularla ilişkileri iyi ise, konut için tadilat gerekmiyorsa yani Borçlar Kanunu’nun belirlediği diğer tahliye nedenlerine dayanamıyorsa ‘İhtiyaç Sebebiyle Tahliye Davası’ açıyor. Günümüzde en çok başvurulan tahliye davası ihtiyaç nedeniyle tahliye davasıdır.