12 / 05 / 2024

Tahliye ve kira tespit davaları mahkemeleri kilitledi!

Tahliye ve kira tespit davaları mahkemeleri kilitledi!

Son zamanlarda gündemden düşmeyen tüksek kira artışı, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirirken ‘tahliye’ ve ‘kira tespit’ davaları da mahkemeleri kilitledi.



KİRAYI NEREYE YATIRACAĞIM

- Ev sahipleri, mahkemelik oldukları kiracıları kirasını yatıramasınlar diye banka hesaplarını kapatınca, kiracılar da ‘tevdi mahalli tayini’ (ödeme yerinin belirlenmesi) davası açıyor. Mahkeme, ‘tevdi mahalli’ davasıyla kiracının kirasını ödeyeceği yeri belirliyor. Kiracı da kirasını mahkemenin belirlemiş olduğu o bankanın hesabına yatırıyor.

ARTIŞTA 5 SENE KRİTERİ

Avukat Gürsel Devrim İyim konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Öncelikle kiracılar için ikili bir ayrım yapmak gerekiyor, iş yeri kiraları ve konutlar. Kira artışına ilişkin sınırlama salt konutlar için geçerli olup iş yerleri için kira artışı genel düzenlemelere tabi oluyor. Konutlar için de ikili bir ayrım yapmak gerekiyor. 5 seneden az süreyi kapsayan kira sözleşmelerinde yüzde 25 artış sınırı uygulamasının bir sene daha uzatılacağı duyuruldu. Ayrıca fahiş kira artışları yapan konut sahiplerine de hapis ve para cezası öngörülüyor. Kira süresi 5 seneyi aşkın sözleşmelerde kiraya veren rayiç kira tutarını talep edebilir. Bu durumda artık yüzde 25 sınırlaması söz konusu olmaz. Böyle durumda emsal rayiç kira tutarları dikkate alınarak kira bedeli mahkeme tarafından tespit edilir.

Tahliye ve kira tespit davaları mahkemeleri kilitledi!

‘TAHLİYE TAAHHÜDÜ’

Mal sahipleri çoğu defa kira sözleşmesiyle beraber boş olarak ‘tahliye taahhüdü’ imzalatıyor. Bu durumda kiraya veren boş olarak imzalattığı tahliye taahhüdünü eğer kiracısı istediği kira artışını kabul etmezse doldurup kiracıyı tahliye edebiliyor.”

ÜNLÜLER DE MAHKEMELİK OLDU

- Oyuncu Tamer Karadağlı, ev sahibiyle kira tutarı nedeniyle mahkemelik olmuştu. Ünlü oyuncu 10 bin Türk Lirası olan kirasını 18 bin TL'ye çıkarmış, fakat bedeli az bulan ev sahibi tahliye davası açmıştı. Mahkeme, Tamer Karadağlı'nın evden tahliyesine karar vermişti.

- Şarkıcı Nilüfer, Şişli’de ünlü bir alışveriş merkezinin yer aldığı plazadaki rezidans dairede oturan kiracısı Essentium Enerji Yatırımları AŞ’nin değerinin altında bir tutarda kira ödediği gerekçesiyle dava açmıştı. Kira tutarının tespitini talep eden Nilüfer, davalı şirketin kendisine aylık 23 bin 141 Türk Lirası kira ödediğini, fakat yeni dönem kira bedelinin 35 bin Türk Lirası olduğunu belirtmişti.

- Sanatçı Mine Koşan da ev sahibiyle mahkemelik olan ünlüler arasında yer alıyor. Ev sahibi M. İhsan B., Mine Koşan ile aynı evde yaşadığı kız kardeşi Ayda Koşan’a evden çıkmaları amacıyla tahliye davası açmıştı. Ev sahiplerinin kendilerine baskı uyguladığını iddia eden ünlü sanatçı ile kız kardeşi savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

- Oyuncu Fırat Tanış da, kira tutarını az bularak kiracısı Aleyna S.’ye evinden tahliye olması amacıyla ‘kira sözleşmesinden kaynaklanan’ dava açmıştı. 

Otomobil ve ev krizi nasıl çözülür?

İstanbul'da 2019'da 1.963 TL olan ev kiraları, 15 bin 847 TL'ye kadar çıktı: Kira sorunu için Meclis devreye girsin!

Meclis'te ana gündem maddesi maaşlar ve kira! İşte tüm detaylar

 


Geri Dön