23 / 11 / 2024
fuzul

Taner Yıldız: Enerji yatırımlarına çevrimdışı kalmayız!

Taner Yıldız: Enerji yatırımlarına çevrimdışı kalmayız!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Maden Kanunu sayesinde çevreye uyumlu bir madencilik ve enerji politikasını ortaya koyduklarını açıkladı. Yıldız son çıkarılan Maden Kanunu'nda sadece maden aramalarının genişletilmesi amaçlanmadığını belirtti





Maden alanlarının ruhsatlandırılması ve izinlerinden sorumlu kurum olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), son çıkarılan Maden Kanunu'ndan sonra yurdun çeşitli bölgelerindeki ruhsat alanlarını yeniden incelemeye aldı. Bu kapsamda MİGEM'ce, 81 ilin valilikleriyle yapılan ortak çalışma ile ilk etapta 1. Grupta yer alan kum, çakıl ve 2a grubunda yer alan mıcır üretimi yapılamayacak alanları belirledi. Böylece şu ana kadar 21 ilin incelemesi tamamlandı ve yaklaşık 2 milyon hektarlık alan kum, çakıl ve mıcır üretimine ve ruhsatlandırılmasına kapatıldı.


ORTAK ÇALIŞMAMIZ VAR


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise son çıkarılan Maden Kanunu'nda sadece maden aramalarının genişletilmesi amaçlanmadığını belirterek, 'Çevreye rağmen değil, çevreyle uyumlu bir madencilik anlayışını da ortaya koyduk. Kanunun ardından Maden İşleri Genel Müdürlüğümüz 81 ilin valiliğiyle ortak bir çalışma başlattı' dedi.


Yeni kanunda neler yer alıyor?


Yeni kanunda 'Madencilik faaliyetlerinin yapılması ile ilgili yeni verilecek ruhsat alanlarına maden işletme yöntemi, faaliyetin yapıldığı bölge, madenin cinsi, yapılacak yatırımın çevresel etkileri, şehirleşme ve benzeri hususlar dikkate alınarak, temdit talepleri dâhil, ruhsat verilen alanlarda kazanılmış haklar korunmak kaydıyla, kurumların görüşleri alınarak Bakanlık tarafından kısıtlama getirilebilir' hükmü yer alıyor.




Yeni Şafak


Geri Dön