Emlak Terimleri

Tapu devir işlemleri nasıl yapılır ve ücreti ne kadar? 

Vatandaşların tapu devir işlemleri sırasında belirli bir ücret ödemeleri gerekmektedir. Bu konu ile ilgili olarak bireylerin mülk edinme veya mülk transferi süreçlerinde önemli bir yer alan masraflar ile ilgili merak edilen detaylar nelerdir?

Tapu devir işlemler yapmak isteyenlerin ödenmesi gereken belirli bir ücret bulunmaktadır. Bu ücret, işlemin yapılacağı tapu dairesine göre değişiklik gösterebilir ve tapu devir işlemini gerçekleştirmek isteyen kişiler için önemli bir masraf kalemidir. Buna göre, tapu devir ücreti nedir ve 2024 yılı için tapu harcı ne kadar oldu? 

Tapu devir işlemleri, bireylerin mülk edinme veya mülk transferi süreçlerinde önemli bir aşamadır. Birçok kişi, tapu devir işlemlerini gerçekleştirmek zorunda kaldığında, ilgili masraflar hakkında bilgi sahibi olmak ister. 2024 senesi itibarı ile tapu devir ücretleri ve harçları hakkında merak edilen detaylar neler?

TAPU DEVİR ÜCRETİ NEDİR?

yenicaggazetesi.com.tr'de yer alan içeriğe göre; Gayrimenkul satış işlemlerinde, konut, arazi, arsa, işyeri gibi taşınmaz malların alım-satımı sırasında hem alıcı hem de satıcı, devlet kurumlarına tapu devir ücretini ödemekle yükümlüdür. Tapu devir ücreti, diğer adıyla tapu harcı, satışa konu olan gayrimenkulün tapu dairesinde belirlenen değerinin yüzde 4’ü oranında hesaplanır.

 

2024 TAPU HARCI (MASRAFI) NE KADAR OLDU?

İş yeri veya konut satın almayı planlayan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri tapu harcıdır. 2024 senesi itibarı ile, tapu harcı, gayrimenkulün tapuda belirtilen satış bedelinin yüzde 4'ü olarak hesaplanmaktadır. Yani, tapuda beyan edilen satış tutarının yüzde 2'si alıcı tarafından, yüzde 2'si ise satıcı tarafından ödenir. Bu durum, konut veya iş yeri alım-satım işlemlerinde ödenecek toplam tapu harcını belirler.

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde, tapu harcı dışında 2024 yılı için ortalama 1.300 Türk Lirası miktarında bir döner sermaye ücreti de talep edilmektedir. Fakat, bu ücret, gayrimenkulün bulunduğu bölgeye göre değişkenlik de gösterebilmektedir.

Tapu harcının nasıl hesaplandığı ise merak edilen bir diğer konu olarak karşımıza çıkıyor. Tapu harcı, satış bedelinin yüzde 4'ü olarak belirlenir; bu oran alıcı ve satıcı arasında eşit olarak bölüştürülür. Örneğin, tapuda 100 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkulün tapu harcı 4 bin Türk Lirası olacaktır. Bu tutarın 2 bin TL'si alıcı tarafından, diğer 2 bin TL'si ise satıcı tarafından ödenmektedir.

Hisseli tapusu olanlara 90 gün uyarısı! Aman dikkat eviniz ve arsanızdan olmayın!

Kardeşler arası miras paylaşımında dikkat edilmesi gerekenler...

Tapu sahipleri dikkat! Bayram sonrası yeni düzenleme geliyor...