28 / 04 / 2024

Tapu sahipleri dikkat! Emlak vergisi 2. taksit ödemelerinde son tarih ne zaman?

Tapu sahipleri dikkat! Emlak vergisi 2. taksit ödemelerinde son tarih ne zaman?

Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 1 Kasım tarihi itibarıyla başladı. Peki emlak vergisi 2. taksit ödemelerinde son tarih ne zaman? Emlak vergisinden kimler muaf? İşte merak edilen soruların yanıtları...



Ev, arsa, arazi, işyeri gibi gayrimenkullerin tabi olduğu emlak vergisinin 2024 yılına ait 2. taksit ödemeleri 1 Kasım tarihi itibarıyla başladı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre 2 eşit taksit olarak ödenen verginin ilk taksit ödemeleri 1 Mart-31 Mayıs arasında yapılmıştı. Emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri ise 30 Kasım tarihine kadar devam edecek. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre emlak vergisini, gayrimenkulün maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmazı malik gibi kullananlar ödemekle yükümlü. Ayrıca yine verilen bilgiye göre emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için gecikme zammı ödemek zorunda. Aylık gecikme cezası yüzde 2.5 şeklinde uygulanıyor.

EMLAK VERGİSİ NASIL BELİRLENİYOR? 

Posta'da yer alan habere göre milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren emlak Vergisi değeri, 4 senede bir toplanan takdir komisyonları tarafından belirleniyor. 2022-2025 yılları emlak vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak olan arsa ve arazi metrekare birim değerleri, 30 Haziran 2021 tarihinden önce tespit edilerek karara bağlanmıştı. Yine verilen bilgiye göre ilk sene herhangi bir artış yapılmadan yeni değerler üzerinden ödeme yapılırken, ara seneklerde  ise rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor. Bu senenin hesabında geçerli yeniden değerleme oranı yüzde 122.93 şeklinde açıklanmıştı. Buna göre bu sene verginin artış oranı yüzde 61.46 oldu.

Tapu sahipleri dikkat! Emlak vergisi 2. taksit ödemelerinde son tarih ne zaman?

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF? 

Emlak Vergisi Kanunu’na göre, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından  almış oldukları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin ülkemiz sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek bir meskeni bulunması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranları sıfıra iniyor. Yine verilen detaylara göre hisse ile bile olsa birden çok konuta sahip olanlar muafiyetten faydalanamıyor. Söz konusu  muafiyetten yararlanmak için belediyeye dilekçe verilmesi gerekiyor. Ayrıca muaf olduğunu bilmeden ödemelerini yapanlar da 5 sene geriye dönük iade alabiliyor.

ÖDEMELER NEREYE YAPILACAK? 

Paylaşılan bilgilere göre emlak Vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyen vatandaşlar söz konusu bu işlemleri bulundukları belediyelerden ya da e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebiliyor. Ayrıca emlak vergisi ödemeleri gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye direkt şekilde de yapılabilir. Belediyelerin hesabının yer aldığı banka şubelerine de ödeme yapılabilir. Ayrıca E-devlet üzerinden de emlak vergisi online şekilde de ödenebilir.

2024 YILININ ARTIŞ ORANI NETLEŞTİ 

Yine aktarılan bilgiye göre 2023 yılı Ekim ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla, 2024 yılının yeniden değerleme oranı da belli oldu. 12 aylık üretici fiyat endeksine göre belirlenen yeniden değerleme oranı yüzde 58.46 şeklinde gerçekleşti. 

Yine paylaşılan bilgilere göre önümüzdeki sene çoğu vergi, harç ve cezalarda bu artış oranı uygulanacak. Emlak vergisinin artışında da yeniden değerleme oranının yarısı dikkate alınıyor. Söz konusu bu hesapla artış oranı yüzde 29.23 olacak.

Düşük faizli konut kredisinde son durum ne? 1.20 faizli konut kredisi  kimlere verilecek?

Bu ilçede yaşayanlar dikkat! Depreme en dayanıksız ilçe seçildi!

370 kişinin yaşamını yitirdiği sitenin firari müteahhidini, depremde yakınlarını kaybedenler yakaladı!

Kentsel dönüşümde her şey sil baştan! Yeni yeni yol haritası nasıl olacak?


Geri Dön