29 / 04 / 2024

Tapu satış masrafları kime ait?

Tapu satış masrafları kime ait?

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri için, tapu dairesinde verilen hizmetin karşılığında tapu masraflarının ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu satış masrafları kime ait? Tapu masraflarını kim ödemek zorunda?



Tapu satış masrafları kime ait?

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri için, tapu dairesinde verilen hizmetin karşılığında tapu masraflarının ödenmesi gerekiyor. Aksi halde, tapu devir işlemleri tamamlanmıyor.


Tapuda gerekli evrakların tamamlanmasının ardından, gerçek satış bedeli üzerinden tapu harcı hesaplanıyor. Tapu dairesi taraflara tapu masraflarını ve ödenmesi gereken banka bilgilerini bir kısa mesaj ile bildiriyor. Peki tapu satış masrafları kime ait?


Tapu satış masraflarını hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödüyor. Ancak, bazı durumlarda uygulamada bu bedel, alıcı tarafından ödeniyor. Satının ödemesi gereken bu tapu masrafı satıştan düşülüyor.


Tapuda satış harçları 2014..

1. 2014 yılında taşınmaz malların satış işlemlerinde, satış bedeli üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı tahsil edilir. 


(Harca esas bedel; ilgili belediyece bildirilen  Emlak  beyan değerinden az olamaz. Eğer satış bedeli, belediyece hesaplanan emlak beyan değerinden az ise; satış değeri ve harca esas değer ayrı ayrı bildirilir, harçlar beyan değeri üzerinden hesaplanır, satış değeri tapu üzerine ayrıca yazdırılır.)


2. Döner Sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre döner sermaye ücreti alınır.


3. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.



Tapu dairesinde yaş sınırı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön