03 / 01 / 2025

Tapunun hisseli olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Tapunun hisseli olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Hisseli tapuya dair pek çok soru sorulmaktadır. Onlardan biri de “Tapunun hisseli olup olmadığı nasıl anlaşılır?” sorusudur. İşte detaylar!



TAPUNUN HİSSELİ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Tapunun hisseli olup olmadığı araştırılmaktadır. Hisseli tapu konusu mülkiyet konusunda birçok insanın kafasını karıştıran konulardan biridir. Hisseli tapu, taşınmaz mal sahibi olmak isteyen kişilerin araştırması gereken konulardan biridir.

Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının açık bir şekilde belirtildiği, resmi bir belge olarak tanımlanıyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu da belirtilmektedir. Ancak hisseli tapuda sadece gayrimenkulün ev ya da arsa olabilir bu malların ortaklarının isimlerinin ve sayısının kaç olduğunun yazması gerekiyor. Hisseli tapu belgesinde ev ya da arsanın hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmez.

Hisseli tapu senetlerinde sadece gayrimenkul ortaklarının isimler belirtiliyor kimin hangi bölgeyi aldığı belirtilmez. Bu nedenden ötürü de genel olarak hisseli tapu sahipleri arasında arazi anlaşmazlıkları yaygın olarak yaşanıyor. Hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanıp, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar vermeleri gerekir. Yapılan anlaşmanın sonuçları da tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye geçirilir.

HİSSELİ TAPUNUN SATIŞI OLUR MU?

Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel yer almaz. Hisseli tapu satışı Noter’de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ama burada diğer pay sahiplerinin bir önalım ya da şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Dolayısıyla gayrimenkul üzerindeki hisseler veya paylar başka birine satılmış olsa dahi diğer paydaşlar yeni pay sahibinden bu payları satın alabilecektir.

TAPUDA İNTİKAL İÇİN HANGİ BELGELER GEREKİR?

- İşleme konu taşınmaz mala ait ise tapu senedi eğer bu belge yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı istenmektedir.

- Taraf ya da Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası gerekmektedir.

-  İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge ya da veraset belgesinin aslı ya da mahkeme veya noterce onaylı örneği gerekmektedir.

Miras payının üçüncü kişiye devri nasıl olur?

Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı?

Miras kalan arsa hissemi üzerime nasıl alırım?


Geri Dön