17 / 05 / 2024

Tarih belli oldu geri sayım başladı: Yüz binlerce kişiye erken emeklilik fırsatı! 

Tarih belli oldu geri sayım başladı: Yüz binlerce kişiye erken emeklilik fırsatı! 

Meclis'in emeklilik reformunu içeren yeni bir torba yasa için yoğun mesaisi başlayacak. Yeni torba yasada Bağ-Kur'luları kapsayan çok kritik adımlar atılacak. İşte detaylar...



Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Mecliste sıra yeni emeklilik için yapılacak reform çalışmalarına geldi.

Meclis'in açılmasının ardından ikinci önemli torba yasa gündeme gelecek. 1. torba yasa ile emekli ve memur maaşları düzenlemesi gerçeleştirildi. İkinci torba yasanın içinde Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ve emeklilik için 2 büyük reformun olması bekleniyor.

Tarih belli oldu geri sayım başladı: Yüz binlerce kişiye erken emeklilik fırsatı! 

BAĞ-KUR'LU İÇİN ERKEN EMEKLİLİK ŞANSI

Emeklilik reformu kapsamında gerçekleştirilecek ilk adımlardan biri Bağ-Kur'lular için olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün koşulunu 9000'den 7200'e çekecek çalışmayı tamamlayacak.

Burada ilk olarak düzenlemenin öçerçevesi belirlenecek. Öncelikle küçük esnaf tespiti yapılacak. Bu durumda iş yerinde çalışan işçi sayısı ile basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi çeşitli alternatifler üzerinde değerlendirmeler devam ediyor.

Ayrıca tarih kriteri de netleşecek. Gerçekleştirilecek düzenlemenin tüm süreleri kapsayıp kapsamayacağı belirlenecek. Geçen Mart ayında yürürlüğe giren EYT yasası ile 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlarda yaş koşulu kaldırıldı.

EYT'lilerden Bağ-Kur'lu kadınlar 20 yılı (7200 gün), erkekler ise 25 tam yılı (9000 gün) doldurduğunda emekli olabiliyor. Eğer yeni düzenleme tüm süreleri kapsarsa, Bağ-Kur reformu kapsamına alınan EYT'li erkek sigortalıların da yaşlılık aylığına hak kazanma şartı 7200 güne inecek.

Bu durumda kadın ve erkek sigortalılar eşitlenecek. 9000 günü dolduran EYT'li erkek esnafa erken emeklilik yolu açılacak. 7200 gün tamamlanır tamamlanmaz emekli hakkı kazanılacak. Fakat burada reformdan faydalanacak olanların kapsamının da bütün Bağ-Kurluları etkileyip etkilemeyeceği de önem kazanacak.

Tarih belli oldu geri sayım başladı: Yüz binlerce kişiye erken emeklilik fırsatı! 

KADINLARA SOSYAL GÜVENCE

Emeklilik sisteminde yapılacak ikinci reform ise ev kadınları ve anneler için olacak. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'ini devletin karşılayacağı modelin de Ekim'de Meclis'e sunulacak torba tasarı ile hayata geçirilmesi bekleniyor. Burada öncelikle Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması gerekiyor.

Renault zamlara doymadı: Austral modeline Temmuz'un ikinci zammı!

Emekli promosyonu alamayıp paraya ihtiyacı olanlar dikkat! ING Bankası çok kısa süre önce açıkladı!

Akbank emekli promosyonunda rakiplerini sollayarak birincilik tacını taktı! Hemen buraya bakan, anında alacak!


Geri Dön