23 / 11 / 2024

Tarihi yapılardaki yangınların sebebi tamamen elektrik kontağı değil!

Tarihi yapılardaki yangınların sebebi tamamen elektrik kontağı değil!

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar, Türkiye'de son 20 yılda meydana gelen yangınların çıkış sebepleri incelendiğinde en büyük oranı yüzde 30 sigara ve kibritten oluştuğunu söyledi..




SON yıllarda tarihi binalar, hastaneler gibi kamu alanları, alışveriş merkezleri ve lokanta benzeri kamuya açık yerlerde, endüstriyel tesislerde çıkan yangınların daha çok gündem oluşturmaya başladığını ifade eden Çınar, binalarda alınan ya da alınmayan güvenlik tedbirleri ve yangına müdahale yöntemleri sorgulanırken, yangın sebebi olarak 'elektrik kontağı' açıklamalarının çokça duyulur olduğunu bildirdi. Açıklanamayan tüm yangınlar için genel bir tabir olarak 'Yangın elektrik kontağından çıkmış' ifadelerinin kullanılmasının doğru olmadığını belirten Çınar, "Yangınlarda elektrik kontağının arkasına gizlenerek sorumluluklardan arman birçok yetkilinin veya kurumun aslında çok basit tedbirle can ve mal güvenliği noktasında büyük işler yapabileceğini görmekteyiz. 


Elektrik yangınlarında alçak gerilim dağıtım sisteminin doğru ve güvenilir olması, yangın tehlikesi açısından bakıldığında elektriğe bağlı yangınların daha az olması için sadece ilk tedbirdir. Bina ve tesislerde elektriğe doğrudan bağlı olmayan sigara yangınları, kimyasal maddelerden çıkan yangınlar, kazan ve diğer yüksek sıcaklık değerlerinde çalışan cihazlardan çıkan yangınlar da istatistiklerde önemli bir yer tutmaktadır" dedi. 


"YANGINLARIN SUÇU ELEKTRİK KONTAĞINI YÜKLENEMEZ"


Çınar, zaman içersin de gevşeyen her türlü bağlantının önce gözle, sonra el ile ve aletler yardımı ile elden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bozulan kırılan elektrik donanımın yenileri ile değiştirilmesi gerektiğinin önemine değinen Çınar, "Tarihi yapılar birer birer yangınlarla yok olurken burada da tüm yangınların suçlusu elektrik kontağı olarak gösterilmektedir. Bu sefer hangi kültür varlığı elektrik kontağı sonucu yanacak diye endişe ile bekler hale gelinmiştir. Suçlu elektrik kontağı olduğu sürece bu yangınların devam etmesi ve bizlerin de hüzünle izlemesi kaçınılmaz olacaktır. 


Tarihi ahşap yapıların yakılarak, yerine apartman yapılması son kırk yılın öyküsüdür. Birçok ahşap konak geçmişte ve günümüzde apartman yapabilmek için yakılmış, sorumlular hiçbir zaman bulunamamıştır. Yangınlar son yıllarda kamu yapılarına sıçramıştır. Elbette teknolojinin bu kadar geliştiği, artık akıllı binalardan, akıllı sistemlerden, yangına karşı güvenli yalıtım malzemelerinden, yangın anında gelişmiş bina boşaltma ve söndürme sistemlerinden, yangın sırasında otomatik devreye giren ya da devreden çıkan elektrik, gaz ve su tesisatlarından söz edilirken, ülkemizde yangınların "doğal afet" gibi sunulmasını kabul etmek mümkün değildir" diye konuştu. 



Bursa Hayat


Geri Dön