16 / 05 / 2024

Tatilde yerli turistler konaklamayı kısaltırken, yabancılar uzattı!

Tatilde yerli turistler konaklamayı kısaltırken, yabancılar uzattı!

Hareketli bir yaz bekleyen turizm sektörünün temsilcileri yaptıkları açıklamada yabancı turistlerin konaklama ortalamalarını artırırken, yerli turistlerin düşen alım gücü ile beraber geceleme sayılarını azalttığını kaydetti.



Deutsche Welle'den Emre Eser'in haberine göre, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden gelen turistlerin şu an için İstanbul turizmini domine ettiğini, Rusya ve Ukrayna pazarındaki kayıpların geçen seneye göre Güney Amerika, Avrupa, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi pazarlardaki yüzde 300'ü bulan artışlarla telafi edildiğini dile getirdi.

Yaptığı açıklamada İstanbul’da Beyoğlu, Beşiktaş ve Fatih gibi bölgelerdeki otellerde doluluğun yüzde 90’lara ulaştığını kaydeden Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, yaz aylarında pandemi öncesi, yani 2019 yılındaki yüksek rakamların yakalanacağını kaydetti.

Tatilde yerli turistler konaklamayı kısaltırken, yabancılar uzattı!

Deutsche Welle Türkçe’ye önemli açıklamalar yapan Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da, İstanbul'un bu yıl turizmde rekora çok yaklaşabileceğini hatta bir rekor kırabileceğini söylerken, yabancı turistler için önemli bir yoğunluğun oluştuğunu kaydederek, özellikle merkezdeki otellerde boş oda bulmanın çok zor olduğunu söylüyor. 

Turizmciler için yabancı turistlerin bu yoğun ilgilisi oldukça olumlu bir gelişme olsa da Türkiye’deki vatandaşların artan enflasyon ve düşen alım gücü karşısında tatil planları gün geçtikçe zora giriyor. Sektör temsilcileri de bu noktada yerli turistlerin sürdürülebilir bir turizm ekonomisi için hayati öneme sahip olduğunu söylüyor. Fakat yerli turistler son dönemlerde tatil konusunda yabancı turistler kadar rahat planlar yapamıyor.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, yabancı turistler tarafından 2019 yılında 2.4 olan ortalama geceleme süresinin 2.7 güne çıktığını ve bu rakamın yıl sonunda 2.9’a çıkmasını beklediklerini dile getiriyor. Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da yaptığı açıklamada yerli turistler için bu durumun tam tersi olduğuna değinerek, Yerli turistlerin tatil planlarını kıstığını hatta kısmak zorunda kaldığını söyleyerek, "Bunu kendi istatistiklerimizde de görüyoruz. 5.6 olan gecelik konaklama ortalaması 5.2’ye kadar geriledi. Yani yüzde 10’luk bir düşüş var" dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön