16 / 05 / 2024

Tatilde yerli turistler konaklamayı kısaltırken, yabancılar uzattı!

Tatilde yerli turistler konaklamayı kısaltırken, yabancılar uzattı!

Hareketli bir yaz bekleyen turizm sektörünün temsilcileri yaptıkları açıklamada yabancı turistlerin konaklama ortalamalarını artırırken, yerli turistlerin düşen alım gücü ile beraber geceleme sayılarını azalttığını kaydetti.



Vatandaş tatile gitmek istiyor ancak...

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran'a göre vatandaşlar tatile gitmek istiyor ancak artan enflasyon ve dolardaki artış bu planların biraz değişmesine sebep oluyor. 

Deutsche Welle Türkçe’ye yaptığı açıklamalarda yerli turist için tatil yapmanın daha da zorlaştığına değinen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamalarda alım gücünün çok düştüğünü, insanların tatili artık birinci öncelik olarak göremediğini söyleyerek, ilk sırada doğal olarak barınma, sağlık, gıda gibi ihtiyaçların olduğunu ve önceliklere yöneldiklerini söyledi. ama alım gücü düşse de bir şekilde tatil planları yapıldığını söyleyen Bülent Bülbüloğlu, insanların artık yedi gün konaklayamadığını üç gün konakladığını, daha önce beş yıldızlı otele gidenin de dört yıldızlı otellere baktığını söyledi.

Yaptığı açıklamada artık Ege’de ve Akdeniz’de bir otele gidip konaklamanın maliyetinin oldukça pahalı hale geldiğine değinen Ali Onaran da bu yüksek maliyetten kaçan vatandaşların uçak ve konaklama giderlerinin de dahil olduğu paket turlara yöneldiğini söylüyor. Tatil bütçelerini kısan vatandaşların geçmiş senelere göre daha ucuz olan seçenekleri tercih ettiğini dile getiren Ali Onaran, özelikle 3-4 günlük ya da bir haftalık bölgesel turların bu anlamda güçlü bir taleple sürdüğünü söylüyor. 

Ali Onaran, bu noktada fiyatlarda ciddi artış yapmamaya çalıştıklarını, maliyetleri de hemen yansıtmadıklarını dile getirirken, Bülent Bülbüloğlu da otellerin de bu anlamda yerli turisti kaybetmemek için ellerinden geleni yaptığını fakat artan maliyetlerin çok ciddi boyutlara ulaştığını dile getiriyor. Bülent Bülbüloğlu’na göre yerli turizmde bu sene önemli bir daralma yaşanacak.

Artık alternatifler de oldukça pahalı

İstanbul’da öğrenci olan Şevval Ay ve 65 yaşındaki emekli Selahattin Şerefoğlu da artık ne tatile gitmenin ne de memlekete gitmenin eskisi gibi kolay olmadığını söylüyorlar. Üç yaz kadar önce Çeşme’ye arkadaşları ile çok daha kolay şekilde tatil planlayabildiklerini dile getiren Şevval Ay, şu an tatil planı yapamadığını söyleyerek, maliyetlerin çok yüksek olduğunu, fiyatların sürekli arttığını, alternatiflere baktıklarını ancak alternatiflerin bile artık uygun olmadığını kaydederek, "İstanbul’da öğrenciyim ailemin yanına gitmek istediğimde bile gidiş ve dönüş için sadece uçak biletine 1800 lira ödemek zorundayım" dedi.

Tatilde yerli turistler konaklamayı kısaltırken, yabancılar uzattı!

Şu anda ülkemizde çoğu tatil bölgesinde gecelik konaklama ücretleri 1.000 TL seviyelerinden başlıyor. Otelin niteliği ve konumuna göre gecelik ücretlerin 10 bin TL'nin de üzerine kadar çıktığı belirtiliyor. Geçen seneye kadar başlangıç ücretleri 500 TL seviyelerindeydi. Son bir senede uçak ve otobüs ücretlerine gelen zamlar da yüzde 100’ün üzerine çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından resmi olarak açıklanan Mayıs ayı enflasyon verilerine göre de ulaştırma kalemindeki senelik artış yüzde 107.62 şeklinde oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'na  göre aynı dönemde lokanta ve otellerdeki fiyat artışı da yüzde 77 oldu.

Ulaşıma ulaşılamıyor

Selahattin Şerefoğlu da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, geçmişte hem tatil için hem de akraba ziyareti için sık sık memlekete gittiklerini fakat şu an durumun çok farklı olduğunu dile getiriyor. "Gidemiyoruz, İstanbul’dan Alucra’ya tek kişi otobüs bileti 450 lira. 4 kişi gitsen 2 bin lira bunun dönüşü de var. Bilet pahalı ama otobüsçüler de haklı kullandıkları motorin sürekli zamlanıyor" diyen Şerefoğlu, "ulaşıma ulaşamadıklarını" söylüyor.

Yaptığı açıklamada ulaşımın tatil planlarını ciddi derecede etkilediğini dile getiren Bülent Bülbüloğlu da bunun özellikle bazı tatil bölgelerinde çok daha fazla hissedileceğini kaydediyor. Bülbüloğlu, söz konusu bu durumdan Bodrum gibi bölgelerin pek etkilenmeyeceğini fakat Gökova gibi insanların araçları ile tatile geldiği bölgelerin ciddi derecede etkileneceğini söylüyor. 

Turizmcilere göre enerji, gıda, işletme ve personel giderlerinde yaşanan söz konusu artışlar oda fiyatlarına yansıtılmak zorunda kaldığı için bu da tatilcileri ciddi anlamda etkiliyor. Fakat akaryakıta peş peşe gelen zamlar sonrasında araç kullanmak, uçak ve otobüs bileti almak ciddi oranda zorlaştığı için yerli turizmin önündeki en büyük engel olarak ulaşım zamları işaret ediliyor. Ayrıca araç kiralama, köprü ve otoyol ücretleri de hesaplandığında bu maliyetler hızla yükseliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön