23 / 11 / 2024
fuzul

Teknoloji turizmi büyük ilgi görüyor!

Teknoloji turizmi büyük ilgi görüyor!

Multimedya teknolojisiyle birlikte dijital dünyaya olan merak, bu alanda yeni bir turizm alanı açtı. İnsanlar artık tatil dönemlerinde teknoloji müzelerini, inovasyon merkezlerini gezer oldu.




Mobil internet hızlarının maksimum seviyeye çıkmasına paralel olarak hızla gelişen akıllı cihaz teknolojileri yediden yetmişe tüm dünyanın ilgisini teknolojiye çekti. Özellikle son beş yılda Apple, Facebook, Tvvitter gibi teknoloji devlerinin merkez ofislerinin yer aldığı başta Silikon Vadisi olmak üzere, teknoloji müzeleri ve inovasyon merkezlerine olan merak da bu alanda yeni bir turizm kapısı da açmış oldu. Örneğin Güney Kore Suwon'da bulunan Samsung İnovasyon Müzesi (SİM) ve Seul'de yer alan Samsung dlight, dünyanın farklı yerlerinden yılda 700 bin civarında ziyaretçiyi konuk etmeye başladı. 


İlk elden deneyim 

Bu merkezler, ziyaretçilere Samsung Electronics'e ve güncel teknoloji endüstrisine daha yakından bakmanın yanı sıra şirketin tüketicilere sunduğu yenilikçi ürünleri ilk elden deneyimleme fırsatı sunacak şekilde tasarlandı. 


Rehber eşliğinde tur 

Ziyaretçiler, önceden kayıt yaptırarak inovasyon müzesinin tamamını rehberli turlarla gezebiliyorlar. Bu turlar Korece, İngilizce, Çince, Japonca ve İspanyolca olmak üzere beş ayrı dilde düzenleniyor. Samsung dlight ise ziyaretçilere yönelik olarak sahne performansları, konferanslar, konserler ve filıp gösterimleri gibi çok çeşitli programlar sunuyor, 'dlight sinema'da ziyaretçiler Samsung'un yüksek kalitedeki ev sinema sistemiyle film keyfi yaşayabiliyorlar.


Senede 20 bin öğrenci 

Birincil hedef kitlelerinin ortaokul ve lise düzeyinde olduğunu da ifade eden Erdemir şöyle devam etti: "Temel amacımız bu gençlerde bilime yönelmeleri için heves ve ilgiyi artırmak.  Ankara  ve çevre illerden okul grupları randevu alarak geliyorlar. Senede 20 bin öğrenciye ulaşıyoruz. Bunun dışında gelen ziyaretçilerimiz de senede birkaç bini buluyor." 


ASUS da Tayvan'daki merkezinde yılda yüz bine yakın ziyaretçi ağırlıyor. Gelen kitleyi çoğunlukla öğrenciler, kurumlar basın ve iş ortakları oluşturuyor. ASUS İş Grubu Türkiye Müdürü Bora Aras, "Ziyaret esnasında misafirlerimizle ürünlerimizin arkasında yatan kurum felsefesini, en son yenilikleri paylaşıyor, onlara kalite kontrol laboratuvarı ve Tasarım Merkezi'ndeki çalışmaları gösteriyoruz" dedi. Üretim merkezlerine doğal olarak dışarıdan ziyaretçi kabul edilmese de, sadece Silikon Vadisindeki bu ofislerin yerlerini görmeye giden kişilerin sayısı ise yılda bir milyonu geçiyor.


ODTÜ'de özel koleksiyonlar

ODTÜ Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Müdürü Tuğba Tanyeri Erdemir, koleksiyonun oldukça geniş bir obje çeşitliliğine sahip olduğunu belirterek "1950'ler ve 60'larda ODTÜ laboratuvarlarında kullanılan deney setleri, bilgisayarlar, yine o yıllarda evlerimizde kullandığımız teknolojik eserleri sergiliyoruz. Koleksiyonumuzda klasik otomobiller hatta uçaklar da yer alıyor" dedi.


Bugün 


Geri Dön