08 / 05 / 2024

Tesla’nın başı elektrikli otomobille dertte! Karanlıkta iyi görmüyor mu?

Tesla’nın başı elektrikli otomobille dertte! Karanlıkta iyi görmüyor mu?

ABD’de iki hafta arayla iki Tesla marka aracın iki motosiklete arkadan çarpması olayı, otonom sürüş sisteminin güvenliği konusunda şüphe yarattı. Aynı günlerde California yargısı ise otonom sürüş sistemiyle ilgili yanıltıcı reklam yaptığı iddiasıyla şirket hakkında soruşturma başlattı.



Üstelik başlatılan soruşturmalar Tesla’nın otonom sürüş sistemi hakkında ABD’de açılan ilk soruşturmalar da değil. Daha önce de ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi, 19’u ölümlü 30 kazada ve 750’den fazla “sebepsiz frenleme” vakasını araştırma kapsamına almıştı.

Ancak bu kez hedefte doğrudan Tesla markasının otonom sürüş sistemi için kullandığı sensör yapısında yaptığı değişiklik var.

Kısa süre önce ABD’de satışa çıkardığı araçlarda ön radarı kaldıran Tesla, artık sadece yerine koyduğu kameraya ve yapay zeka yazılımına güveniyordu. Fakat uzmanlar bu kameranın karanlıkta radarın sunduğu kadar etkin bir görüntüleme sağlayamadığı görüşünü savunuyor. Öte yandan hayalet frenleme adı da verilen ve ABD Ulusal Karayolu İdaresi’ne iletilen 750 şikayetin ardında da yeni kamera sisteminin olduğu öne sürülüyor.

256 milyar dolarlık servetiyle şu anda dünyanın en zengin insanı sayılan Elon Musk’ın Tesla’sının son günlerdeki tek baş ağrısı bu kazalar değil. birkaç gün önce California Motorlu Araçlar Dairesi “otopilot” ve “tam kendi kendine sürüş” özelliği konusunda abartılı ve yanıltıcı reklam yaptığı gerekçesiyle şirket hakkında soruşturma başlattı.


Geri Dön