09 / 05 / 2024

The Economist'ten Kahramanmaraş depremi analizi: İmar affı durumu kötüleştirdi!

The Economist'ten Kahramanmaraş depremi analizi: İmar affı durumu kötüleştirdi!

The Economist, Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 10 şehri etkileyen depremden sonra Türkiye'deki inşaat endüstrisi ile ilgili bir analize imza attı. Analizde, imar affının durumu kötüleştirdiğine dikkat çekildi. İşte ayrıntılar...



Sözcü'de yer alan habere göre; The Economist'in analizinde, Şehir plancısı ve akademisyen Murat Güvenç'in "Bu devasa bir suç. Pastada herkesin payı var" dediği belirtildi. Analizde, Türkiye'nin 1999 yılında yaklaşık 18 bin vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan depremden sonra kabul edilen ve beş yıl önce güncellenen katı yönetmeliklere sahip olduğuna vurgu yaptı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti tarafından tasarlanan bir kentsel dönüşüm planı çerçevesinde 3 milyonu aşkın konutun yenilendiği belirtildi. 

The Economist ten Kahramanmaraş depremi analizi: İmar affı durumu kötüleştirdi!

Sorunların uygulama ve denetimde yattığına dikkat çeken analizde, "Yapı ruhsatlarının alınması kolay ve denetimler zayıf. Güvenç, projelerin genellikle inşaatın başlangıcında standartlara uygun olduğunu, ancak inşaatın sonunda bu uygunluğu yitirdiğini söylüyor" denildi. 

"Denetçiler ayrılır ayrılmaz müteahhitler kullandıkları demirin miktarını ve kalitesini azaltıyor. Ya da kirişlerin ve kolonların basınç altında bükülmesini önleyen demirlerinin sayısını azaltıyor" bilgilerine yer verilen The Economist analizinde, imar aflarına da değinildi. 

The Economist ten Kahramanmaraş depremi analizi: İmar affı durumu kötüleştirdi!

"Ruhsatsız veya kuralları ihlal eden mülkleri para cezası karşılığında tescil ettiren inşaat afları, kötü olan durumu çok daha kötü hale getirdi" denilen analizde, 2018 yılında olacak şekilde bu şekilde birkaç imar affı çıkarıldığı belirtildi. 

Analizde, "İlgili kurumlar, ülkedeki konut stokunun yarısından fazlasının inşaat standartlarına uygun olmadığını ortaya koydu" ifadeleri kullanıldı. 

Prof. Dr. Cenk Yaltırak'tan şok edecek açıklama: Türkiye'nin deprem haritası yanlış

Oturduğumuz ev sağlam mı? Depreme karşı dayanıklı mı? Yıkılma riski var mı? İşte bu soruların yanıtları...

TMB’den depremzedelere destek! Bölgenin yeniden imarı için 5 milyar TL bağışlayacak!


Geri Dön