28 / 04 / 2024

TİHEK acımadı: Bekara ev vermeyen ev sahibi, emlakçı ve web sitelerine 90 bin TL para cezası

TİHEK acımadı: Bekara ev vermeyen ev sahibi, emlakçı ve web sitelerine 90 bin TL para cezası

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Muharrem Kılıç, medeni hal sebebiyle bekara ev vermeyen kişilere karşı idari yaptırım uygulandığını söyledi. Bu kapsamda TİHEK 90'ar bin TL para cezası kesildiğini söyledi. İşte detaylar...



Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Muharrem Kılıç, medeni hal sebebiyle bekara ev vermeyen kişilere karşı idari yaptırım uygulandığını belirterek, hem ev sahibine, hem emlakçıya ayrımcılık talimatını uyguladığı için, hem de ilgili web sayfasının hizmetini saplayan kuruluşa en üst düzeyden idari yaptırım cezası uyguladıklarını söyledi. Kılıç, bu yılın değerleme oranına göre 90'ar bin TL para cezası verdiğini bildirdi.

TİHEK Başkanı Muharrem Kılıç, kurumun cinsiyet, engellik durumu, siyasi görüş ve medeni hal gibi çeşitli ayrımcılık konularındaki çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Kılıç, 3 temel alanda görev yaptıklarını ifade ederek "Birincisi, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, ikincisi, bir eşitlik kurumu olarak ayrımcılıkla mücadele edilmesi, üçüncüsü ulusal önleme görevimiz" dedi.

 TİHEK acımadı: Bekara ev vermeyen ev sahibi, emlakçı ve web sitelerine 90 bin TL para cezası

Yani hapishaneler, özgürlüğünden mahrum bırakılmış vatandaşların tutuldukları yerler, yine koruma altında tutulan kişilerin bulundukları yerlere haberli habersiz ziyaretler yatıklarını söyleyen Kılıç, "Denetim mekanizması olarak görev yapıyoruz. Özellikle insan hakları alanında herhangi bir bireysel başvuru almıyoruz; ama resen inceleme yetkimiz var" diye belirtti.

Hak ihlallerine dair herhangi bir gözlemin üzerine, hak ihlallerini inceledidklerine dikkat çeken Kılıç, "Tematik raporlar yayımlıyoruz. Her yıl hem Cumhurbaşkanlığı hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yıllık insan hakları raporumuzu sunuyoruz" diye konuştu.

 TİHEK acımadı: Bekara ev vermeyen ev sahibi, emlakçı ve web sitelerine 90 bin TL para cezası

'90 BİN TL'YE KADAR PARA CEZASI VERMEMİZ SÖZ KONUSU'

Ayrımcılıkla mücadele noktasında, ırk, renk, cinsiyet, din, dil, medeni hal, servet, etnik köken, engellilik gibi temellerde başvuruları kabul ettiklerini söyleyen Muharrem Kılıç, "Karar organı alarak bu noktadaki ayrımcılık başvurularını inceliyor, karara bağlıyoruz" dedi ve bu noktada yaptırım yetkilerinin olduğunu anlattı.

Kılıç, hem gerçek kişilere hem kamu tüzel kişilerine hem özel hukuk tüzel kişilere herhangi bir ayrımcılık üzerine gerçekleştirilen başvuruda, ihlal kararı verirsek 90 bin TL'ye kadar para cezası verme yetkilerinin söz konusu olduğunu belirtti.

 TİHEK acımadı: Bekara ev vermeyen ev sahibi, emlakçı ve web sitelerine 90 bin TL para cezası

'EV SAHİBİ, EMLAKÇI, WEB SAYFASINA YAPTIRIM UYGULUYORUZ'

Kılıç, TİHEK'e sıklıkla gerçekleşitilen başvurulara ilişkin "Ağırlıklı olarak cinsiyet, engelli, siyasi görüş, medeni hal temelinde ayrımcılıklar olmak üzere birçok konuda başvuru olduğu bilgisini verdi. Kuruma geçen sene 2 bin 22 başvuru gerçekleştini söyleyen Kılıç, "Medeni hal temelinde ayrımcılık açısından baktığımızda, kira ülkemizin gündeminde de yer alıyor" dedi.

Kılıç, 6 Şubat'taki deprem felaketinden sonra kiralama ile ilgili kuruma gelen ayrımcılık başvurularının, ikinci sırada yer aldığını söyleyerek yapılan denetim ve raporlamalara ilişkin bilgileri paylaştı. Kılıç, bu kapsamda idari para cezası verdiklerini söyledi.

Kılıç, kira ilanları konusunda hizmet sunan web sayfalarını da takip ettiklerini ifade ederek ev sahiplerinin, ilanlarda bir takım ayrımcı tutumları söz konusu oluyor diye belirtti.

Herhangi bir başvuru olmadan da resen inceleme yetkilerinin olduğunu için onu harekete geçirdiklerini söyleyen Kılıç, "Herhangi bir ilana tanıklık ettiğimizde ya da medya kuruluşlarına düştüğünde buna ilişkin resen incelemeyle ilgili şahsa yaptırım uyguluyoruz" dedi.

 TİHEK acımadı: Bekara ev vermeyen ev sahibi, emlakçı ve web sitelerine 90 bin TL para cezası

'EN ÜST DÜZEYDEN CEZA UYGULADIK'

Kılıç, medeni hal temelinde ayrımcılık yapan ev sahibi, web sayfası hizmeti sunan kuruluşa ve emlakçıya en üst derecede ceza verdiklerini belirterek, "Özellikle vermiş olduğumuz yaptırımlardan bir tanesi; hem mülk sahibine, hem emlakçıya ayrımcılık talimatını uyguladığı için hem de ilgili web sayfasının hizmetini sunan kuruluşa en üst düzeyden idari yaptırım cezası uyguladık. Bu yılın değerleme oranına göre 90'ar bin TL civarında bir para cezası verdik. Para cezasını vermemizin nedeni, ihlalin ortaya çıkması. Kişinin bekar olmasından ötürü, medeni halinden ötürü ev kiralayamamasından dolayı, bu evin sadece evli olanlara verileceği, bekar olanlara kiralanmayacağına ilişkin beyanlar üzerine ilgili başvuranın şikayeti doğrultusunda vermiş olduğumuz bir karardı. Bu tutum ve tavrın ayrımcılık yasağı ihlali olduğunu tespit etmiş oluyoruz. Bu doğrultuda karar veriyoruz" dedi.

TİHEK Başkanı Kılıç, 2023 yılında kuruma başvuru sayısının ise 1635 olduğunu, başvuruların ağırlıklı olarak mahkumlardan geldiğini söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı 11 bin 455 sözleşmeli personel alıyor! Hemen bakın! Sakın kaçırmayın!

Uzman isim kiralık araçlara ilişkin tek tek uyardı: Araç kiralarken bu tuzağa sakın düşmeyin! Aman dikkat...

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Afet konutları deprem yönetmeliğine uygun, güvenli ve iklim dostu olarak yapılıyor!


Geri Dön