27 / 04 / 2024

TMMOB'tan Erdoğan Bayraktar'a: Kapıcı dairesi giriş katta olur!

 TMMOB'tan Erdoğan Bayraktar'a: Kapıcı dairesi giriş katta olur!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İnşaat Mühendisleri Odası olarak Samsun’da yaşanan sel felaketinin ardından TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından yapılan açıklamalara yanıt verdi



Açıklamada, “İmar Yönetmeliği incelendiğinde kapıcı dairelerinin bodrum katına değil giriş katına tekabül edecek şekilde inşa edilmesi gerektiği anlaşılacaktır” denildi.  


TOKİ tarafından şubelerine yazı gönderildiği belirtilen açıklamada, “Yazıda ‘bir sorumlu veya suçlu varsa o biz değiliz anlamına gelen ifadeler’ kurumlar arası koordinasyon ve güven ilişkisinin vahim boyutlarını açıkça ortaya koymaktadır” ifadeleri kullandı. Açıklama şöyle devam etti:


“Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Bayraktar’ın ‘kapıcıları bodrumlardan kurtaralım’ söylemiyle ‘“zemin altında yerleşimi yasaklayan bir düzenleme hazırlandığına’ dikkat çeken ifadeleri yer almıştır. Sayın Bakan yanlış bilgilendirilmiştir. Zira Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 52. Maddesi’nin 3. Fıkrasının (a) bendinde ‘Kapıcı dairelerinin ve bekçi odalarının taban döşemesi üst seviyesinin hiçbir yeri tabii zemine (0.50) metreden fazla gömülü olmayacaktır’ denilmektedir. Ortalama bir dairenin 3 m yükseklikte olması gerektiği düşünüldüğünde, kapıcı dairelerinin bodrum katına değil giriş katına tekabül edecek şekilde inşa edilmesi gerektiği anlaşılacaktır. Aynı fıkranın b bendinde ‘Kapıcı daireleri doğrudan ışık ve hava alabilecek şekilde düzenlenecektir’ hükmü yer almaktadır. Yönetmelikte son derece açık bir şekilde ortaya konulan bu hususlar, kapıcı dairelerinin yerin altında olamayacağını göstermektedir..”

Milliyet




Geri Dön