16 / 06 / 2024

TOKİ projesine başvuracaklar dikkat! Yeni detay belli oldu

TOKİ projesine başvuracaklar dikkat! Yeni detay belli oldu

Dar gelirli vatandaşın ev sahibi olmasını için pek çok proje geliştiren TOKİ tarafından Cumhuriyet tarihinin en büyük konut hamlesi hayata geçirilecek. Başvurular devam ederken, arsa ve işyeri almak isteyenler için yol haritası belli oldu.



3- Eylül ayında açıklanan 250 bin sosyal konut projesine başvuru yapanlar isterse arsa için de başvuru yapabilecek. Kurada hem ev hem de arsa çıkarsa, birini seçecek. Ancak ev ve işyeri ya da arsa ve işyeri ikisi birlikte alınabilir.

4- Arsa için 500 lira, işyeri için 2 bin lira başvuru bedeli ödeniyor. Kurada hak sahibi olamayanlara bu bedel iade ediliyor.

EVLERİN YAPIMI

5- Kura çekimi sonrası arsa sahibi oldunuz. İşte bu aşamadan sonra süreç şöyle ilerliyor; Müstakil arsa ya da müşterek arsa olmasına bakılmaksızın tüm altyapı çalışmaları kamu tarafından yapılacak. Elektrik, su, kanalizasyon, stabilize yol altyapıları 2 yılda etaplar halinde tamamlanacak. 350 ila 550 metrekarelik alanlardan oluşan müstakil arsada, hak sahipleri imar planına göre en çok 150 metrekare büyüklüğünde evini yaptırabilecek. İsteyenler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırlandığı örnek projelerden faydalanacak. Müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren, ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, ikinci yılda nüve kısmının tamamlanması şartı aranacak.

6- Müşterek yani hisseli arsada durum farklı. Bu arsaları almaya hak kazananlar isterlerse kat karşılığı bir yapılaşmaya gidebilecek. Vatandaş kendi arasında anlaşırsa konutları TOKİ de yapabilecek. Müşterek alanlar için önceden tespit edilen plana göre tüm bloklar için zemin kat taban döşeme seviyesini en geç 2 yıl içinde bitirmeleri şartı var. İnşa edilecek binalar zemin artı 4-5 katı geçmeyecek.

7- Arsaların yatırım aracı olarak görülmemesi, hiç evi olmayan vatandaşın faydalanması hedefleniyor. Bu nedenle 2 yılda konutu bitiremeyen hak sahiplerinden arsası, ödemiş olduğu paranın yüzde 10’u kesilerek geri alınacak.


Geri Dön