16 / 05 / 2024

TOKİ'den ev almak isteyenler dikkat! İşte 25 soruda tüm detaylar...

TOKİ'den ev almak isteyenler dikkat! İşte 25 soruda tüm detaylar...

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin bütün detayları açıklandı. Proje kapsamında 2 yılda 250 bin konut, 100 bin konut imarlı arsa ve 10 bin işyeri uygun fiyatlarla satılacak. Sayı 5 yılda 500 bin konut, 250 bin arsa ve 50 bin adet işyerine çıkacak. İşte 25 soruda TOKİ... 



Dar gelirli, asgari ücretle çalışan vatandaş, kira öder gibi ev ya da işyeri sahibi olacak. İsteyen de altyapısı hazır, imarlı arsa alıp evini kendi yaptıracak. Toplam yatırım bedeli 900 milyar TL olan dev projede konutlar için başvuru süreci 14 Eylül itibariyle başladı. Arsa ve işyeri için de başvurular 10 Ekim’de başlayacak.

14 Eylül’de proje açıklandığından beri, vatandaşın aklında birçok soru var. Başvuru süreciyle ilgili birçok soru var akıllarda. TOKİ Sosyal Konut’a dair tüm merak edilen sorulara yanıtlıyoruz.

1- Bir evim var, yazlık ev yapmak için arsa projesine başvuru yapmak istiyorum, mümkün olur mu?

Evi olan vatandaşların konut ve arsa projelerine başvuru yapamaz. Dar gelirlinin ev sahibi olması amacıyla planlanan arsa projeleri ikinci ev kullanımına uygun değildir.

2- Tapusu benim üzerime olan bir arsa var. Arsam olması konut başvurusuna engel olur mu?

Arsası olan kişi konut projesine başvuru yapabilir. Ancak arsa kategorisine başvuru yapamaz.

3- Memleketimde tarlam ve/veya hisseli tapum var. Böyle bir durumda konuta başvuru yapabilir miyim?

Bağımsız ve tam hisseli olmadığınız sürece başvurabilirsiniz. Tarlanız olması da engel bir durum teşkil etmez.

4- İşyeri kategorisi için gerekli koşulları sağlıyorum. Evimin var olması işyeri başvurusu yapmamı engeller mi?

Konutu olan vatandaş eğer ki gerekli şartları sağlıyorsa işyeri başvurusu yapabilir.

5- İstanbul’da hem Avrupa hem de Anadolu yakasında 2 farklı projeye başvuru yapabilir miyim?

Gerekli şartları sağlayan kişi sadece tek başvuru yapabilir.

TOKİ den ev almak isteyenler dikkat! İşte 25 soruda tüm detaylar...

6- Hem konut hem de arsa fiyatları dar gelirli için uygun. İkisine aynı anda başvuru yapmak mümkün mü?

Aynı ailede sadece bir kişi konut ve arsa kategorisinden birini seçmeli.

7- İstanbul’da yaşıyorum, ama nüfusa kayıtlı olduğum şehir İzmir. Hangisinden başvuru yapmam mümkün?

Kişilerin başvuru yapacakları şehirde en az bir yıl ikamet şartı var. Bunun dışında ise nüfusa kayıtlı oldukları illere yani memleketlerine de başvuru yapabilirler. Yani, tercih vatandaşın. Ancak ikisine aynı anda başvuru yapamaz.

8- İlk gün başvuru yapmak istedim ancak e-Devlet sistemi çok yoğun olduğu için başvuru yapamadım. Ancak 3. gün giriş yapabildim. Geç başvuru yapmış olmam şansımı düşürür mü?

Başvuru süreçleri tamamlandıktan sonra hak sahipleri kura çekimi ile belirlenecek. Dolayısıyla ilk gün başvuru yapanla son gün başvuru yapan arasında bir fark yok.

9- Eşim ve benim gelirimin toplamı 15 bin Türk Lirasi. Hane geliri uygun olduğu için başvuru yapacağız. Birlikte yaşadığımız 18 yaşından büyük 3 çocuğumuz var. Onlar da projeye başvuru yapabilir mi?

Hanede gerekli şartları sağlayan anne ve babadan sadece biri başvuru yapabilir. Evde 18-30 yaş arası bir genç var ise o kişi aile gelirinden bağımsız bir şekilde değerlendirilir. Gencin kendi geliri İstanbul’da 18 bin TL’den, diğer illerde de 16 bin TL altında ise gençlere özel kontenjana başvuru yapabilir. Aynı durumda 3 çocuk varsa 3’ü de ayrı ayrı başvuru yapabilir.


Geri Dön