28 / 08 / 2024

TOKİ'den ev almak isteyenler dikkat! İşte 25 soruda tüm detaylar...

TOKİ'den ev almak isteyenler dikkat! İşte 25 soruda tüm detaylar...

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin bütün detayları açıklandı. Proje kapsamında 2 yılda 250 bin konut, 100 bin konut imarlı arsa ve 10 bin işyeri uygun fiyatlarla satılacak. Sayı 5 yılda 500 bin konut, 250 bin arsa ve 50 bin adet işyerine çıkacak. İşte 25 soruda TOKİ... 



10- 40 yaşındayım ve ailemle beraber yaşıyorum. Babam sosyal konut için başvuru yapacak, ben de ayrı başvuru yapabilir miyim?

30 yaşından büyük bir çocuk ailesiyle birlikte yaşıyorsa ayrı bir hane olarak kabul görür ve o da başvuru yapabilir. Söz gelimi eşinden ayrı biri anne babasıyla yaşamaya başladıysa, baba ayrı kızı ayrı başvuru yapabilme imkanı var. Sadece, bunun için her ikisinin de evinin olmaması ve gelir şartını sağlaması lazım.

11- Başvuru aşamasında 2+1 ya da 3+1 şeklinde konut tipini seçmek mümkün mü?

Proje başvuruları konut tipi ayrımı olmadan proje bazında yapılacak. Kurada hak sahibi olan kişiler arasında daha sonrasında ‘konut belirleme kurası’ çekilecek. Böylece konut tipi, katı ve cephesi sonrasında belirlenecek.

12- Daha önce TOKİ’den ucuz sosyal konut aldım ama sattım. Yeniden kuraya katılma hakkım olur mu?

TOKİ’den geçmişte ev alanlar başvuru yapma hakkı yok.

13- Engelli kategorisine sınır ne? Engellilik oranı ve engelli yaşı için herhangi bir kriter var mı?

Engelli kategorisinde en az yüzde 40 engelli olunması gerekli. 18 yaşından küçük engelli çocuğu olan anne veya babalar kendi adına başvuru yapabilir. 18 yaşından büyük engelliler ise vasi/velileri aracılığıyla başvuru yapabilecek. Bu konu hakkında vasilik kararında hüküm bulunmalı veya vasilik makamı olan mahkemeden uygunluk yazısı alınmalı.

14- Eşimin vefatı nedeniyle emekli maaşı alıyorum. Emekli kategorisinde başvuru yapabilir miyim?

Başvuru yapabilirsiniz. Ancak emekli maaşı alan kız çocukları ise başvuru yapamaz.

TOKİ den ev almak isteyenler dikkat! İşte 25 soruda tüm detaylar...

15- Hiç bir kayıtlı gelirim yok, başvuru yapabilir mi?

TOKİ sosyal konutlarında geliri olma şartı yok, başvuru yapabilirsiniz.

16- Ticaretle ilgilenen birinin ya da çiftçilerin geliri nasıl tespit edilecek?

Ticari faaliyeti olan 1 yıl vergi levhasında görülen net karın 12’ye bölünmesi ile gelirini hesaplanır. Bilanço ve işletme esasına göre defter tutanlar dışında, zirai faaliyette olanların ise beyan ettikleri gelir esas alınır.

17- Şehit ailesi ve gazi kategorisinde başvuru önceliği kime ait?

Şehit evli ise eşi, değilse anne veya babadan biri proje başvurusu yapabilir. Şehidin eşi evlenmiş veya vefat etmiş ise şehidin yetim aylığı alan çocuğu olması durumunda çocuklar müşterek başvuru hakkına sahiptirler. Şehit ailesi ve gazilerin TOKİ’den bir kez ev alma hakkı vardır. Bu kategoride, TOKİ ve Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden hak sahipliği onaylananlar başvuru yapabilecekler.

18- TOKİ kuralar ne zaman çekilecek? Eğer kurada çıkmazsam, yatırdığım başvuru bedelini ne zaman geri alırım?

Kuralar hepsi 2023’ün ilk çeyreğinde tamamlanacak. Kuradan sonra ise 5 iş günü içinde iade yapılacak. Başvurusu iptal edilenler ise kurayı beklemeden parasını iade alabilirler.

19- Projede hak sahibi olduktan sonra peşinatı fazla ödemek ya da vadeyi kısaltma mümkün mü?

Peşinatı fazla ödeme ya da vadeyi kısaltma imkanı vardır. TOKİ her yıl borcunu erken ödeyenler için indirim kampanyası düzenliyor. (Ortalama olarak yüzde 20 indirim) Hak sahibi olanlar imkanları varsa borcunu erken kapatarak tapusunu hemen alabilirler.


Geri Dön