02 / 05 / 2024

Torbalı cazibe merkezi olacak!

Torbalı cazibe merkezi olacak!

Bugüne kadar yeni inşaat sayısının yılda 50'yi geçmediği Torbalı'da, son 5 yılda Ayrancılar bölgesi başta olmak üzere adeta 'Sanayi ile tarımın harmanlandığı ilçe' olarak öne çıkan ve vergi şampiyonluğu ile yıldızı parlayan Torbalı, cazibe merkezi oluyor.



Bugüne kadar yeni inşaat sayısının yılda 50'yi geçmediği Torbalı'da, son 5 yılda Ayrancılar bölgesi başta olmak üzere adeta 'Sanayi ile tarımın harmanlandığı ilçe' olarak öne çıkan ve vergi şampiyonluğu ile yıldızı parlayan Torbalı, cazibe merkezi olmaya başladı. Yoğun göç alan Torbalı'da adeta inşaat patlaması yaşanıyor. ilçe nüfusu, 10 yılda 24 binden 150 bine ulaştı. Bu hızlı tırmanış ile birlikte ilçe, adeta inşaat şantiyesine döndü. Torbalı'da ayda 1000 tapu el değiştirirken, 400'ü aşkın kişi müteahhitlik yapıyor. İnşaat sektörünün en yoğun şekilde ilerlediği yer ise Ayrancılar. Torbalı'da evlerin yüzde 98'i apartman. Bu yapıların yüzde 20'si 2 katlı veya eski binalar, yüzde 50'si 4 ve 5 katlı, yüzde 30'u ise 6 kat ve üzeri. Son 15 yılda ilçede 20 bin konut yapıldı. Bu konutların büyük birçoğunluğu gerek İzmir'e olan yakınlığı gerekse de uygun alanların bulunması sebebiyle Ayrancılar'a inşaa edildi. 


Sanayi merkezi Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, inşaat alanındaki gelişimi rakamlarla anlatarak, inşaat sektöründeki hareketliliğe dikkat çekti. Olgun, Torbalı'da inşaat sektöründeki sıçramanın temelinde yatan unsurları şöyle aktardı: "Torbalı 1989 yılından itibaren İzmir'in en büyük sanayi merkezi haline geldi. Dünyanın ve Türkiye'nin büyük sanayi kuruluşları bölgede fabrika açınca, sanayileşme büyük bir hızla artmaya başladı. 


Sanayi üretiminin bölgede çoğalması ile daha önce tarım ve hayvancılık için kullanılan araziler, yüzde binler ile ifade edilebilen değer artışları sayesinde sahiplerine büyük kazançlar sağladı." Cazip fiyat avantajı İZBAN hattının Torbalı'ya kadar uzatılmasının inşaat sektörünü tetiklediğine vurgu yapan Başkan Olgun, ilçede inşa edilen konutların kalitesine ve cazip fiyatlarına dikkat çekerek şunları söyledi: "İzmir'in en kalabalık 9'uncu ilçesi olan Torbalı, 20 yıl öncesine bakıldığında kendi halinde bir kasaba görüntüsündeydi. Şimdi ise Alsancak, Bornova, Karşıyaka gibi İzmir'in lüks semtleri ile yarışacak kaliteli konutlarla anılıyor, özellikle son 10 yıldır inşa edilen konutların 'lüks' kategoride olması kentin genel görüntüsüne de yansımış durumda. Müteahhitlerimiz şehirleşmeye büyük katkı sunuyor. İzmir'in en kaliteli inşaatları Torbalı'da yapılıyor. Türkiye'nin değişik illeri ile mukayese edildiğinde, fiyatların oldukça cazip olduğu lüks konutları yatırımcının başlıca tercih nedeni oluyor. 

Türkiye'nin her yerinden yatırım amaçlı daire alanların yoğun olduğu bilgilerini alıyoruz." Başkan Olgun, "Torbalı ve Ayrancılar'da, sektörün yıldızı parlamaya başladı. Artan nüfus nedeniyle, yeni evlere ihtiyaç duyuldu. 

Bu nedenle başta Ayrancılar olmak üzere ilçe merkezindeki boş araziler müteahhit firmalar tarafından satın alınıp, lüks daireler inşa edilmeye başlandı. 15 yıl öncesine kadar Torbalı'nın nüfus yoğunluğu ilçe merkezinde yaşanırken, şimdilerde ise bu yoğunluk Ayrancılar bölgesine kaymış durumda. Bunun sebebi ise hem İzmir'e olan yakınlığı hem de uygun fiyatlı kaliteli konutların yer alması" dedi. 


AYRANCILAR'DA BİNA SAYISI ARTTI GELİŞİM BAŞLADI 

Ayrancılar'a yeni apartmanların inşa edilmesiyle bu iki yerin adeta birleştiğine dikkat çeken TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, "Bu yerleşim alanlarının artması, gelişmeyi de beraberinde getirdi. Ayrancılar'ın merkezi ve yeni Pancar yolu olarak tabir edilen bölgeler gelişimin merkezi oldular. Bu bölgeler, yeni konutların adresi haline geldi. Bu alanlardaki konutların sayısı 5 yılda yüzde 400 oranında artarken, yerleşim alanlarıda Ayrancılar'ın kuzeyine doğru ilerlemeye başladı" dedi. 


PROJE PATLAMASININ NEDENLERİ 

¦ İZBAN HATTI: Hızlı tren bir yıl içerisinde Torbalı'da seferlere başlayacak. Böylece Torbalı'da ikamet edip, İzmir'de çalışanlar 25 dakika gibi kısa bir sürede işyerlerine ulaşabilecek. 

¦ SANAYİ: Torbalı'da işletme sayısının bin 700'e dayanması ile ilçede iş olanağı günden güne artmaya başladı. İlçenin yoğun göç alması, yeni konut ihyacını da beraberinde getiriyor. 

¦ MERKEZE YAKIN, SAKIN:  İzmir  merkezine yakın olmasına rağmen sakin bir kent olan Torbalı, havalimanına da sadece 30 dakika mesafede. 

¦ ULAŞIM: Havaalanına 25 kilometre. Otoban bağlantısı var. İlçenin içinden otoyol geçiyor. 

¦ ALICI TALEBİ YÜKSEK: İlçede yapılan kaliteli ve lüks konutların fiyatları, Türkiye ortalamalarının oldukça altında. Bu durum, internet üzerinden araştırma yapan yatırımcı kesimin dikkatini çekiyor. 


Yeni Asır


Geri Dön