06 / 05 / 2024

Torun veraset ilamı çıkarabilir mi? Veraset ilamı için kimler başvurabilir?

Torun veraset ilamı çıkarabilir mi? Veraset ilamı için kimler başvurabilir?

Veraset ilamına dair pek çok soru yöneltilmektedir. Onlardan biri de “Torun veraset ilamı çıkarabilir mi” sorusudur. İşte merak edilen detaylar!



VERASET İLAMI

Mirasçıdan bahsedilmesi için öncelikle bir miras bırakana varlığı gerekir. Bundan dolayı bir miras bırakanın var olup olmadığı, mirasçılık belgesi düzenlenirken bakılacak ilk önemli noktadır.

VERASET İLAMI KİMLERE VERİLİR?

Mirasbırakanın vefatı ile kanuni olarak miras mirasçılara geçmektedir. Bunun için ayrıca işlem bulunmaz. Ancak mirasçılar, gerekli işlemleri yapmadan kendilerine kalan mal ve mülkler için hak iddia edemezler. Bu işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için mirasçıların, mirasçı olduklarını ispat etmeleri gerekir. Yasal mirasçılar bu sıfatlarına ilişkin ispatı, TMK madde 598/1 uyarınca yapacakları başvuru ile sulh mahkemesinden ya da noterden alacakları veraset ilamı ile edebileceklerdir. Yasanın ilk halinde noterden mirasçılık belgesi alınabileceğine dair hüküm yer almıyordu. Bilgisayar sistemlerinin gelişmesi ile birlikte mirasçılık belgesinin düzenlenebilmesi için gerekli araştırmanın noterler tarafından da yapılabilmesi ile belgenin düzenlenmesinde noterlere de yetki verildi. Zaman içinde tapu dairelerinin ve bankaların da mirasçılık belgesine ihtiyaç duymadan mirasa yönelik işlemler yapabilmelerini beklemek yanlış bir düşünce değildir. Türk Medeni Kanunu’nda belgeye dair maddenin başlığı “Mirasçılık Belgesi” olarak düzenlenmişse de halk arasında belgeye, veraset ilamı denilmeye de devam etmektedir. İki isim de aynı belge anlamına gelmektedir.

Terekeye zilyen olabilmeleri açısından oldukça büyük öneme sahip mirasçılık belgesi ilam değildir. Zira TMK madde 598/3, bu belgenin geçersiz olduğunu her zaman ileri sürülebileceğini ortaya koyar. Dolayısıyla mirasçılık belgesi çıkarıldığında mirasa ilişkin payı belirlenen kişinin bu payına ya da mirasçılığına itiraz edilebilir. Ancak bu itiraz ispat edilinceye kadar belgenin geçerli olduğu ve belgede yer alan kişilerin belirlenen pay oranlarında mirasçı olduklarına dair karine mevcuttur ve bu karineye uymak zorunludur.

Tapuda miras sorgulama nasıl yapılır?

Gram altın için önemli uyarı! İslam Memiş 15 Ağustos’u işaret etti!

2022 TOKİ sosyal konut projelerinin başvuru tarihi belli oldu mu? İşte TOKİ sosyal konut proje şartları!


Geri Dön