22 / 12 / 2024

Trabzon Mimarlar Odası'nda büyükşehire yol çağrısı!

Trabzon Mimarlar Odası'nda büyükşehire yol çağrısı!

TRABZON Mimarlar Odası, Mumhaneönü Meydanı’ndan Yenicuma Mahallesi yönüne doğru yapılması planlanan trafik yolunun büyük bir tahrifata neden olacağını belirterek “Bu asırlık alanlarla ilgili yolprojesi tekrar gözden geçirilmelidir.” dedi.



TRABZON Mimarlar Odası, Mumhaneönü Meydanı’ndan Yenicuma Mahallesi yönüne doğru yapılması planlanan trafik yolunun büyük bir tahribata neden olacağını açıkladı. TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Trabzon Şubesi adına dün yapılan yazılı açıklamada “Atatürk Alanı’nı yaya trafiğine kazandırıp övgü alan Belediyemizin sözünü ettiğimiz asırlık alanla ilgili yol projesini tekrar gözden geçireceğine olan ümidimizi korumak istiyoruz.” denildi.  Trabzon'u anlatan gezginlerin, Semerciler yokuşu ile Sekiz Direkli Hamam arasındaki bölgeyi Trabzon Çarşısı olarak belirttiklerinin ifade edildiği açıklamada bölgenin belli sokaklarında farklı ürünlerin satışının yapıldığı kaydedildi. Açıklamada şunlar ifade edildi:

BURASI TRABZON YAŞAM KÜLTÜRÜ MERKEZİDİR

Birçok meydanın motorlu araç trafiğinden arındırılarak yürüme alanına dönüştürüldüğü günümüzde bu bölge doğal hâli ite otomobil tehlikesi olmadan rahatça yürünülen ve alışveriş yapılan bir bölgedir. Semerciler yokuşundan başlayıp Sekiz Direkli Hamam ile sonlanan bu alanı gezen insanlar giyim-kuşamdan tarım araçlarına, mutfak eşyalarından dantel örgülere, her tür kumaşa, ayakkabıya, kuşyemine, deniz ürünlerine, Cami Boğazı peynirine, mor patatese kadar bin bir çeşit ürünü satın alma şansına sahiptir. Kıyılmış Bitlis Tütünü, Kalkanoğlu Pilavı, geleneksel Trabzon Ekmeği ve peynirlisi bu bölgededir. Burası Trabzon Yaşam Kültürünün merkezidir.

KADINLAR HÂLİ, YEREL BİR TARIM MÜZESİ GİBİDİR

Mumhaneönü Meydanı asırlardır kullanılan bir meydandır, bu bölgenin kalbidir ve ana yürüyüş aksını Kadınlar Hâli’ne bağlamaktadır. Kadınlar Hâli, Doğu Karadeniz'in hiçbir kentinde ya da kasabasında olmayan alışveriş yeri ve Trabzon’un eşsiz değeridir. Burada yerel sebze ve meyve ürünleri bizzat üretici kadınlar tarafından satılmaktadır. Oraya giden bir yabancı bu ürünlerin yanında Trabzon kadınlarının giyim, şive ve davranış özelliklerini de görmekte ve tanımaktadır. Burası yerel bir tarım müzesi gibidir. Kadınlar Hâli'nin altında ise Doğu Karadeniz'in yayla, köy ve fabrika ürünü tüm peynir çeşitlerinin satıldığı dükkânlar sırası bulunmaktadır.

TELÂFİSİ MÜMKÜN OLMAYACAK BİR TAHRİBAT

Kente fayda adına Mumhaneönü'nden başlayıp Yenicuma yönüne planlanan taşıt trafik yolunun bu yaşam kültürü merkezine telâfisi mümkün olmayacak bir tahribat yapacağı endişesini taşımaktayız. Çünkü kentsel planlama bir bütündür. Çevresel, antropolojik, kültürel faktörler göz ardı edilmemelidir. Öncelikle tarihte Trabzon Çarşısı olarak adlandırılan ve yaya olarak kullanılan. Bu bölge tam ortadan ikiye bölünmüş olacaktır. Yoğun taşıt trafiği ile yaya trafiği karışacaktır. Kemeraltı ve Çarşı Camii ile Pazarkapı Camii birbirinden kopacaktır. Tarihsel, kültürel ve turistik değere sahip birçok işletme ticarî aktivitesini kaybedecektir.

GELECEK KUŞAKLAR BUNU HOŞ GÖRMEYECEKLER

 

Yapılacak olan yol Asırlık Mumhaneönü ile Anadolu'nun en küçük meydanı olan Sakız Meydanı'nı yok edecektir. Gelecek kuşaklar kaşıt trafiği uğruna bu asırlık alıveriş merkezi olan Trabzon Çarşısı'nın feda edilmiş olmasını hoş görmeyecekler, bizleri tartışacaklardır. Atatürk Alanı'nı yaya trafiğine kazandırıp övgü alan belediyemizin yukarıda sözünü ettiğimiz asırlık alanla ilgili yol projesini tekrar gözden geçireceğine olan ümidimizi korumak istiyoruz. Bütün meselenin taşıt ya da yaya mutluluğu arasında bir karar verme meselesi olduğunu, Atatürk Alanı'nda başarılan ve Maraş Caddesi'nde de düşünülen yaya mutluluğunun bu asırlık bölgede sonlandırılmaması gerektiğine inanıyoruz.


Günebakış


Geri Dön