29 / 04 / 2024

Trampa Nedir? Trampa Harcı Ne Kadar?

Trampa Nedir? Trampa Harcı Ne Kadar?

Trampa, emlak sektöründe kullanılan bir kavram olup gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendirmektedir. Değişim anlamına gelen trampanın neyi ifade ettiği merak edilmektedir. Önemli bir kavram olduğu için bu sektörle ilgilenen kişilerin bilmesi faydalıdır. Peki trampa nedir ve harcı ne kadardır?



TRAMPA NEDİR?

Gayrimenkul sahipleri, mülklerini el değiştirmek için sadece para ile satın almak yerine farklı bir yöntem olan trampa ya da ev takası yöntemini tercih edebilirler. Ev takası ve değişimi olarak ifade edilen bu yöntem tamamen yasal yollarla yapılmaktadır. 

TRAMPA HARCI NE KADARDIR?

Tapu trampa işleminde, gayrimenkullerin rayiç bedelleri dikkate alınarak tapu harcı ödemesi gerçekleştirilir. İşlem sırasında, trampa yapan tarafların beyan ettiği gayrimenkul değeri, resmi olarak belirlenen rayiç bedelden yüksekse, bu beyan edilen değer esas alınır. Tapu harcı, her iki tarafın beyan ettiği bu değerin binde 20 oranında alınır.

 Trampa Nedir? Trampa Harcı Ne Kadar?

TRAMPA İŞLEMİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR?

Trampa işlemi, gayrimenkul takasının oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilen bir süreçtir. Takas yapılacak gayrimenkullerin bulunduğu ilin tapu müdürlüklerine başvuru yapılarak trampa işlemi başlatılabilir.

TRAMPA ŞARTLARI VAR MIDIR, VARSA NELERDİR?

Tapuda trampa işleminin gerçekleştirilmesi için oldukça az sayıda şartın yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu süreçte, tarafların karşılıklı rıza ve iradelerini beyan etmeleri ve tapuda tescil işleminin yapılması yeterli olmaktadır.

 Trampa Nedir? Trampa Harcı Ne Kadar?

TAPUDA TRAMPA İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Tapuda trampa işlemi için gerekli belgeler oldukça önemlidir. Bu süreçte gerekli olan belgelerin listesi şunlardır: 

  • Takası yapılacak gayrimenkullerin tapusu (Eğer yok ise ada parsel numarasını belirten belge yeterlidir)

  • Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)

  • Gayrimenkul sahiplerinin ya da vekillerinin nüfus cüzdanları

  • Taraflar için birer adet 4×6 boyutlarında vesikalık fotoğraf

  • Gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyelerden alınan rayiç bedeli belgesi

Bu belgeleri önceden tamamlayarak trampa işleminde sürecin daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlayabilirsiniz.

TRAMPA İŞLEMİ ÖDEMELERİ NELERDİR?

Başvuru sürecinde tapu harcı ve döner sermaye ücretleri ödenmelidir. Döner sermaye ücreti yıllık tarife bazına göre belirlenmektedir. Bu ödemeler yapıldığında gayrimenkul takas işlemi başarılı bir şekilde gerçekleşecektir. 

Hisseli tapuda trampa nasıl yapılır? Tapu masraflarını kim ödüyor?

Tapu takas harcı bu yıl ne kadar oldu?,

Tapu trampa harcı 2022 ne kadar?


Geri Dön