29 / 04 / 2024

TÜİK açıkladı! İnşaat ve perakendede güven azaldı, hizmette yükseliş sürdü!

TÜİK açıkladı! İnşaat ve perakendede güven azaldı, hizmette yükseliş sürdü!

Güven endeksi, mart ayında geçen aya oranla hizmet sektöründe yüzde 1,5 yükselirken, perakende ticaret sektöründe de yüzde 1, inşaat sektöründe yüzde 3,6 oranında düştü.



Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerini duyurdu. Böylece sektörde, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi de mart ayında aylık oranda hizmet sektöründe de yüzde 1,5 yükselerek  120,4 değerinde kaydedildi.  Endeks, inşaat sektöründe yüzde 3,6 düşerek 88,6'ya, perakende ticaret sektöründe de yüzde 1 azalış ile 113,3'e gerilediği kaydedildi.

Hizmet sektöründe martta bir önceki aya kıyasla son üç aylık dönemde iş durumu yüzde 0,4, son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep yüzde 1,9, gelecek üç aylık dönemde ise hizmetlere olan talep beklentisi yüzde 2,2 yükseliş gösterdi.

Perakende ticaret sektöründe, mevcut mal stok seviyesi yüzde 1,1 yükseldi. Son üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar yüzde 0,8, gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi yüzde 2,8 oranında azalmış oldu.

İnşaat sektöründe ise alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinde yüzde 1,5, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisinde yüzde 5,3 gerileme oldu.

 TÜİK açıkladı! İnşaat ve perakendede güven azaldı, hizmette yükseliş sürdü!

İNŞAAT SEKTÖRÜ NEDİR? NE İŞ YAPAR?

İnşaat demek, bina yapımı, yol ve köprü yapımı,  demiryolu ve metro tüneli yapımları, kanalizasyon, liman, dalga kıran yapımı, havuz, istihkam, havaalanı yapımları ile  tramvay yolu ve spor alanlarının yapımı gibi her çeşit yapının işleri ile uğraşan  ve bunların etüt, proje, araştırma, bakım, onarım gibi işlerinin yapıldığı bir alandır.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE NE YAPILIR?

İnşaat sektörü, yapı ve binaların yerleşiminin planını yapıp bu alanda  gelmiş geçmiş en önemli bir misyonudur. Buna göre, inşaat alanında bulunan ve bir diğer hizmet ise bina işidir. Bir bina oluşturabilmek adına lazım olan duvar ustalığı, marangozluk, sıhhi düzeyde tesisat, HVAC ve elektrik işleri de bu sektöre dahil olmuştur.

Türkiye Hazır Beton Birliği açıkladı! İnşaat sektörü yön arıyor!

İnşaat sektöründe yeni dönem: Yapılar artık akıllı metodojiler ile güçlendirilecek!

İnşaat sektöründe dev binanın yapımı 140 saat sürdü!

Türk müteahhitlerine Suudi Arabistan'da yatırım fırsatı: 1,6 trilyon dolarlık yatırım yapılacak! 

İnşaat sektörü tam 5 sene sonra büyüdü!

Konut piyasasında tehlike çanları çalıyor! 56 ülke arasında konut fiyatlarında en çok artış Türkiye'de oldu!


Geri Dön