29 / 04 / 2024

Tüm otomobiller yüzde 80'lik ÖTV diliminde girdi, ucuz otomobil için matrah talebi geldi!

Tüm otomobiller yüzde 80'lik ÖTV diliminde girdi, ucuz otomobil için matrah talebi geldi!

Otomobillere peş peşe gelen zamlarla beraber Türkiye'de satılan bütün modeller yüzde 80'lik ÖTV dilimine girdi. İşte konu ile ilgili detaylar...



Sıfır otomobillerin hangi ÖTV dilimine dahil olacağını belirleyen matrah limitleri aracın vergisiz fiyatı üzerinden hesaplanıyor. Kur artışı ve araç bulunulurluğundaki sıkıntılar sebebiyle vergisiz fiyatların yükselmesiyle beraber yüzde 45, 50, 60 ve 70’lik ÖTV dilimlerinde araç kalmadı. Paylaşılan detaylara göre, Temmuz 2023 itibarıyla Türkiye'de satılan tüm araçlar yüzde 80'lik ÖTV dilimine girdi. 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu bu durumunun yerli üretimin avantajını ortadan kaldırdığını ve ithalatı artırdığını, aynı zamanda düşük gelirli vatandaşların araçlara ulaşımını engellediğini kaydeden Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, "45, 50, 60, 70 vergi diliminde yerli üreticilere de bir rekabet avantajı sağlayan bir durumdu. Şu an yerli üreticilerin araçları aslında ithalatçılara göre daha fazla arttı" diye konuştu.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, OSD tarafından İstanbul'da gerçekleştirilen basın toplantısında, otomotivin ilk yarı sonuçlarını ve sektördeki güncel gelişmeleri masaya yatırdı.

Tüm otomobiller yüzde 80 lik ÖTV diliminde girdi, ucuz otomobil için matrah talebi geldi!

"TÜM MODELLER YÜZDE 80'LİK ÖTV DİLİMİNDE"

 Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu açıklamasında "Aralık'ta 80 ve üzeri vergi diliminde olan araçlar, pazarın yüzde 65’ini oluşturuyordu. Haziran'da söz konusu bu rakam 98’e geldi, Temmuz'da da yüzde 100 oldu, yeniden yapılan zamlarla ve ÖTV matrahlarının değişmemesi sonucunda. Bu tabii 45, 50, 60 vergi diliminde yerli üreticilere bir rekabet avantajı da sağlayan bir durumdu. Şimdi yerli üreticilerin araçları aslında ithalatçılara göre daha çok  artmış oldu çünkü 80’lik araçlarda, sene başında 80 olan bir araçta vergi değişimi yok fakat yıl başında 50 olan bir araçta 50’den 80’e gittiğiniz zaman bir vergi değişimi de geliyor. Bu da aslında gerçek ihtiyaç sahiplerinin mobiliteye ihtiyaçlarının erişimlerini zorlaştıran bir durum. Yani ülkemizde satılan bütün araçların yüzde 80’lik ÖTV diliminde olması bence Türk tüketicisinin mobiliteye erişiminde önemli bir sorun." dedi.


Geri Dön