08 / 11 / 2024

Turizmde yapılan yatırımlar sektör gelişimine katkı sağlıyor!

Turizmde yapılan yatırımlar sektör gelişimine katkı sağlıyor!

Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Bİlge, turizme yapılan her yatırımın, endüstriyel mutfak sektörünün gelişimine katkı sağladığını kaydetti.




Türkiye'de endüstriyel mutfak sektörünün, 1980'li yıllarda turizm sektörüne verilen teşviklerle gelişmeye başladığını belirten Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Bİlge, turizme yapılan her yatırımın, endüstriyel mutfak sektörünün gelişimine katkı sağladığını kaydetti. Bilge, "Son yıllarda Türkiye'de turizm potansiyelinin artmasıyla birlikte otel ve otel ekipmanları alanında kayda değer gelişmeler yaşandı ve endüstriyel mutfak sektöründe profesyonel firmaların sayısında artış gözlendi" dedi. Yiyecek ve içecek sektörünün hızla büyümesiyle birlikte, endüstriyel mutfağın da hızlı bir gelişim içinde olduğunu vurgulayan Ergun Bilge, "Sektör büyüdüğü için pazara da yeni oyuncular giriyor. Gastronomi sektörüyle paralel gelişen endüstriyel mutfak üreticileri, profesyonellere yeni ekipmanlar geliştiriyor. Bugün itibarıyla birçok üretici firmamız, ihracatını önemli oranda artırdı" diye konuştu. Firmaların hizmet konusunda projeden başlayıp anahtar teslimi uygulamaları yaptığını anlatan Bilge, uluslararası otel zincirlerinin yurt içi ve dışı projelerinden pay neı aldıklarının altını çizdi. 2014 yılında turizm sektörünün hareketli geçmesinin, sektöre olumlu şekilde yansıdığını belirten Ergun Bilge, "Ülkeye gelen turist sayısı artınca yeni oteller ve restoranlar açıldı. Sektör, geçen yaz sezonunu yüzde 15 büyümeyle kapattı. Yıl boyunca ise yüzde 12 büyüme rakamına ulaştı. Yerli üretici firmalar artık ithal ürünlerle rekabet edebilecek seviyeye geldi. Ayrıca, endüstriyel mutfak sektöründeki üreticilerin kapasite ve tasarım konusunda da yeterli bir konumda olduğu görülüyor." "


Zincir projelerde yerli ürünler tercih ediliyor"

Son 10 yılda endüstriyel mutfak sektörünün yıllık yaklaşık yüzde 10 büyüdüğünü ifade eden Ergun Bilge, şöyle devam etti: "Avrupa'nın ikinci büyük endüstriyel mutfak ekipmanları üreticisi konumuna gelen Türkiye, bugün itibarıyla dünya endüstriyel mutfak pazarında çevre ülkeler karşısında üstünlüğünü ispatladı. Endüstriyel mutfak, çamaşırhane ve masaüstü ekipmanlarının tümünü kapsayan sektör, ihracatta iddiasını artırıyor. Önemli zincir projelerde de artık yerli ürünler tercih edilmeye başlandı" Türkiye'de endüstriyel mutfak sektörünün ihracat büyüklüğünün yaklaşık 900 milyon dolara ulaştığını belirten Ergun 4 Bilge, Türkiye'nin, mutfak imalatında Avrupa'da İtalya'dan sonra ikinci sırada geldiğine dikkat çekti. Bilge, "Sektörde yaklaşık 300 imalatçı firma bulunuyor. Bunların 175'i dernek çatısı altında hizmet veriyor" açıklamasında bulundu. "Nitelikli ve donanımlı insan gücüne ihtiyaç var" Sektörün daha ileri seviyelere ulaşması için tasarım ve Ar-Ge personeli eksikliğinin çözülmesi gerektiğini belirten Ergun Bilge, "Son yıllarda sektörün gerek üniversiteler gerekse devlet kurumları ile yaptığı işbirliği çalışmaları sonucunda Ar-Ge ve tasarım üreten projeler geliştiriyor ve tasarım yarışmaları düzenliyor. Ar-Ge ve kaliteye önem veren, pazar payını artıran, kaliteli malzeme kullanan firmalar daha başarılı olacak. Uluslararası pazarlarda rekabet edebilmenin yolu kaliteli üretimden geçiyor. Bunun için de sektörün mutlaka nitelikli ve donanımlı insan gücü yetiştirmeye odaklanması gerekiyor. Bu sorunun da meslek liseleri ve devamında üniversitelerle çözülmesi gerekiyor" yorumunda bulundu. Sektörde finans konusunun, önem bir sorun haline geldiğin belirten Ergun Bilge, şunları kaydetti: "Firmaların, Ar-Ge çalışmalarına daha fazla kaynak aktarması için devlet desteklerinin artırılması gerekiyor. Ayrıca, maliyetlerin rekabet ortamı yaratacak seviyeye çekilebilmesi amacıyla özellikle Türkiye'de pahalı olan enerji ve hammadde girdilerinde yapılacak indirimler, doğrudan fiyatlara yansıyacağından bu konuda da acil önlem alınması bekleniyor." 


Dünya Sektörel Ek


Geri Dön