28 / 04 / 2024

Türk bankalarının alt yapısı sağlam ve olası bir şoka hazır!

Türk bankalarının alt yapısı sağlam ve olası bir şoka hazır!

Bloomberg Intelligence tarafından hazırlanan raporda yeni ekonomi yönetimi ile birlikte ortodoks politikalara dönüşün, bankaların sermayelerine olumsuz etki edeceği ancak bankaların olası şoka hazırlıklı olduğu belirtildi.



Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında yeni hükümetle birlikte ekonomi yönetiminin de değişmesi uluslararası finans çevrelerinde merakla takip ediliyor. Finans kuruluşları üst üste geleceğe dönük piyasa tahminlerini yaparken Bloomberg Intelligence de hazırladığı raporda ortodoks politikalara dönüşün Türk bankacılığını sarsmayacağını dile getirdi.

Yeni ekonomi yönetiminden beklenen politikaların bankalar üzerindeki olası etkilerini mercek altına alan raporda, son dönemde TL’nin dolar karşısında yaşadığı yüzde 15’ten fazla değer kaybının Türk bankalarının sermaye yapısına önemli ölçüde etki yapacağı ifade edildi. Kurda yaşanan bu artışın dört büyük yerli bankanın sermaye yeterlilik oranını 65 baz puan düşürebileceği vurgulandı ve TL’nin değer kaybetme olasılığının ise arttığı görüşü ifade edildi.

200 MİLYAR LİRALIK KAYIP

Tahvil faizlerindeki yükselişin, portföylerinde yüksek miktarda devlet tahvili bulunan bankaların 200 milyar liralık kayıp yaşamasına neden olabileceği raporda vurgulanırken bunun da bankaların sermaye yeterlilik rasyosunda 200 baz puanlık düşüşe neden olarak yüzde 15’e geriletebileceği öngörüsü yapıldı.

Türk bankalarının kriz yönetimi becerilerinin bu yıl test edileceğine Bloomberg raporunda vurgu yapılırken, 2018 krizine gönderme yapılarak bankaların faiz kaynaklı şok terapilerine yabancı olmadığı öne çıkarıldı. Söz konusu dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini 3 kat artırarak yüzde 24'e çıkarmış ve TL’deki değer kaybını yüzde 40 ile sınırlamıştı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön