29 / 04 / 2024

Türk inşaat firması Taliban yönetimi ile 22 megavatlık enerji anlaşması imzaladı

Türk inşaat firması Taliban yönetimi ile 22 megavatlık enerji anlaşması imzaladı

Afganistan'daki yatırımlarını sürdüren Türk şirketi 77 İnşaat, Taliban yönetimi ile 22 megavatlık enerji anlaşması imzaladığı kaydedildi. 



Afganistan geçici hükümetine bağlı Kasr-ı Mermerin Ofisi'nde gerçekleşen imza törenine, Taliban yönetiminin Başbakan Yardımcısı Vekili Molla Abdulgani Birader, Su ve Enerji Bakan Vekili Abdul Latif Mansur, Taliban yönetiminin çeşitli yetkilileri ve 77 İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ciliv katılım sağladı.

Buna göre, imzalanan anlaşma kapsamında 77 İnşaat Kabil'in Naglu bölgesinde yer alan 22 megavatlık güneş enerji sistemleri inşa edecek. Yap-işlet-devret modeli ile yürütülen projenin de inşasına gelecek aylarda başlanması ve 14 ayda tamamlanıp, faaliyete geçmesi planlandığı ifade edildi.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Yapılmış olan söz konusu anlaşma Taliban yönetimi döneminde özel sektörle imzalanan ilk enerji anlaşması olurken, Türk şirketi, 20 sene projenin işletmesini üstleneceği ifade edildi. İmza töreninde konuşan Taliban yönetiminin Su ve Enerji Bakan Vekili Mansur, iş insanlarına Afganistan'da yatırım yapma çağrısı yaptı. Buna göre, Mansur, yap-işlet-devret modeli projelerine önem verdiklerini ifade ederek, özel sektörün önünü açmak istediklerini belirtti.

Türk inşaat firması Taliban yönetimi ile 22 megavatlık enerji anlaşması imzaladı

77 İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ciliv ise Afganistan'daki ortaklıklarını genişleterek ülkeye daha faydalı projeler sunmak istediklerini açıkladı.

Afganistan'da güvenlik alanında gelişmeler yaşandığına ve yeterli iş gücünün bulunduğuna dikkati çeken Ciliv, "Amacımız projeyi bir an önce bitirip Afganistan'ın gelişmesinde ve Afgan halkının daha ucuz elektrik almasına katkıda bulunmaktır." diye konuştu.

Öte yandan, Taliban yönetiminin Afganistan'a hakim olmasından sonra ülkeyi terk etmeyen başlıca uluslararası firmalardan biri olma unvanını da koruyan 77 İnşaat, buradaki enerji, inşaat ve altyapı projelerine de devam ediyor. Afganistan'ın yine önde gelen barajlarından Kajaki Barajı'nın işletmesini elinde bulunduran 77 İnşaat, özellikle hidroelektrik, güneş ve rüzgar enerji kaynaklarına yönelik projeler geliştirmekte.

Türk müteahhitlerine Suudi Arabistan'da yatırım fırsatı: 1,6 trilyon dolarlık yatırım yapılacak! 

İnşaat şirketleri tek tek iflas ediyor! Sırbistan'da bir Türk inşaat şirketi daha battı!

Zorlu Konak'ın inşaatı durduruldu!

İnşaatçıların Suudi Arabistan'da sözleşme hedefi 10 milyar dolar olacak


 


Geri Dön