03 / 05 / 2024

Türk Tabipler Birliği'nden Heybeliada Sanatoryumu açıklaması!

Türk Tabipler Birliği'nden Heybeliada Sanatoryumu açıklaması!

TTB, 1924'te, Cumhuriyet’in ilanından kısa bir süre sonra açılan Heybeliada Sanatoryumu'nun Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.



Cumhuriyet’in ilanından kısa bir süre sonra o dönemde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölümlere neden olan verem hastalarının tedavi ve rehabilitasyonu için büyük fedakarlıklarla inşa edilerek açılan Heybeliada Sanatoryumu’nun 200 dönümlük arazisinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesine TTB'den tepki geldi. Türk Tabipler Birliği (TTB), 1924'te, Cumhuriyet’in ilanından kısa bir süre sonra açılan Heybeliada Sanatoryumu'nun Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sözcü'den Latif Sansür'ün haberine göre; TTB ile İstanbul Tabip Odası'nın yaptığı ortak açıklamada, “Bu mirasyedi anlayış mevcut birikimi talan etmek, yeni sağlık tesislerinde ise hepimizi milyarlık borç altında bırakmak üzerine kuruludur” ifadesi kullanıldı.

Heybeliada Sanatoryumu’nun önce atıl duruma getirildiği belirtilen TTB açıklamasında şunlar denildi:

-Böylesine değerli bir sağlık kurumunun türlü bahanelerle önce atıl hale sokulup çürümeye terk edilmesi şimdi de kuruluş amacıyla hiçbir ilgisi olmayan kurumlara tahsis edilmesi sağlığa bakışının özetidir.

-Bu mirasyedi anlayış mevcut birikimi talan etmek, yeni sağlık tesislerinde ise hepimizi milyarlık borç altında bırakmak üzerine kuruludur.

Açıklamada, “Heybeliada Sanatoryumu ile birlikte İstanbul'da Haydarpaşa, Şişli Etfal ve Haseki EAH başta olmak üzere onlarca şehir içi kamu hastanesinin tasfiye edilmesi planı ve sonuçları teşhir edilmiş oldu. Milyar dolarlık borç bırakan ‘Şehir Hastaneleri’ ile geleceğimizi, Heybeliada Sanatoryumu'nu gasp ederek geçmişten gelen değerlerimizi yok etmenize izin vermeyeceğiz” denildi.

TTB Heybeliada Sanatoryumu’nun sağlık ile ilgili değişik fonksiyonları yerine getirmek üzere yeniden yapılandırılarak korunması gerektiği kaydedildi. 

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Heybeliada arazisi açıklaması!


Geri Dön