09 / 05 / 2024

Türkiye Müteahhitler Birliği: İmar affı ülke gündeminden çıkartılmalıdır

Türkiye Müteahhitler Birliği: İmar affı ülke gündeminden çıkartılmalıdır

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından hazırlanan "İnşaat Sektörü Analizi Raporu"nda "Ülkenin gündeminden imar affı ve benzeri uygulamalar tümden çıkartılmalı, cezaların caydırıcı olması sağlanmalıdır" ifadesi kullanıldı.



ENFLASYON KREDİYE ERİŞİMİ ZORLUYOR

Raporda, "Sektördeki denetim sistemi mekanizmalarının güçlendirilmesi şarttır. Kentsel planlama depreme uygun şekilde yapılmalıdır. Kaçak yapılaşma önlenmelidir. Enflasyonist ortam krediye erişimde büyük engel teşkil ediyor" ifadesi kullanıldı.

Raporda, inşaat sektörünün son 5 yıl içerisinde küçüldüğünün altı çizilerek, 2022 yılı genelinde ise sektörün, 2020'den daha derin bir daralma yaşadığı belirtilerek, “Rusya-Ukrayna Savaşı ham madde fiyatları üzerinde olumsuz etki yaptı. İnşaat sektörünün talebi karşılayacak düzeyde konut üretimi yapabilmesi için sektörün kamu projelerindeki sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Bu yılın ilk çeyreğinde inşaat sektörü yurt dışında 4.1 milyar dolarlık 52 adet projeye imza attı. Sektörün yurt dışı pazarlara açılmasından bu yana 133 ülkede 11 bin 700 proje ile toplamda 477 milyar dolarlık bir rakama ulaşıldı. Körfez pazarında özellikle Suudi Arabistan ile ilişkiler hız kazandı. Bu ülke ile 40 milyar dolarlık alt ve üst yapı, turizm ve konut gibi bir çok alanda işbirliği imkanı olacak” denildi.

 


 


 


 

 


 

 


Geri Dön