22 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye tarımında devrim: Boş araziler üretime geçiyor mu?

Türkiye tarımında devrim: Boş araziler üretime geçiyor mu?

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, miras yoluyla geçen tarım arazileri, bağlar ve topraklar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) ev sahipliğinde, 'Dünya'ya Antalya'dan Tarım Mesajı: Antalya Tarım Zirvesi' başlıklı etkinlik gerçekleşti.




Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ile birlikte düzenlenen bu önemli organizasyon Güvenilir Ürün Platformu'nun da katkılarıyla hayata geçirildi. Toplantı, ulusal tarım politikalarının tanımlanması ve genel kamu fikrinin şekillendirilmesi konusunda önemli bir adım oldu. 

Konya'da 600-700 civarı obruk oluştu

Tarımda hatalı su kullanımının tehlikelerine işaret eden Gizligider, Konya bölgesinde 600-700 adet obruk oluşumuna dikkat çekti. Derin yer altı sularından aşırı miktarda su çekilmesinin, özellikle yanlış bölgelerde mısır gibi su tüketen ürünlerin yetiştirilmesiyle oluşan obrukları gündeme getirdiğini belirtti.

Türkiye'nin stratejik konumu, 4 saatlik uçak mesafesiyle dünyanın aktif nüfusunun yüzde 65'ine erişim sağlama kapasitesine sahip. Bu avantaj, ülkenin global ticaretteki rolünü büyütüyor. Özellikle ihracat stratejilerimiz, küresel pazarda önemli bir yere sahip. Örneğin, dünyanın ikinci en büyük makarna üretim tesisi Gaziantep'te bulunuyor. Elbette buğday ithalatı konusundaki eleştirilere rağmen bu başarıları elde ediyoruz ve birtakım zorluklarla başa çıkıyoruz. 2002'de 36 milyar dolar olan toplam ihracatımız, 2022'de ekonomik zorluklara karşın tarım sektöründe 30 milyar dolara, toplamda ise 254 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin atacağı adımların, kelebek etkisi yaratarak özellikle Asya ve Avrupa üzerinde büyük bir etki bırakacağını söylemek mümkün.

Türkiye tarımında devrim: Boş araziler üretime geçiyor mu?

‘Toprakları üretime kazandıracağız’

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider, tarım sektörü için önemli bir açıklamada bulundu. Bakan Yardımcısı, "Özel mülkiyet haklarına saygılı bir yaklaşım sergilemekle birlikte, boş kalan arazilerin ekonomiye kazandırılması için adımlar atıyoruz. 2023'ün Nisan ayından itibaren başlatılan bu uygulamayla, 2 yıl içerisinde işlenmeyen tarım arazilerini dijital bir platform aracılığıyla kiralayarak üretime dahil edeceğiz," dedi. Gizligider, bu kiralama yöntemiyle arazinin sahiplerinin de gelir elde edeceğini, bu gelirin doğrudan banka hesaplarına yatırılacağını ekledi. Böylece hem boş kalan araziler değerlendirilmiş olacak hem de arazi sahipleri ek gelir elde edecektir.

Tarım Kredi'nin 26 Eylül tarihli indirimleri sepet dolduracak: Sucuk 49 TL'ye, Çay 94 TL'ye, Süt 20 TL'ye düştü!

En düşük kök emekli maaşı 11 bin 402 liraya dayandı: İşte SGK-SSK, Bağ-kur, Tarım'a yaklaşık yüzde 50 ek zam tablosu...

Tarım Bakanlığı, 22 yıl sonra genel tarım sayımı için harekete geçti!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön