03 / 05 / 2024

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 33 bin lira oldu!

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 33 bin lira oldu!

Türk-İş’in her ay yaptığı açlık ve yoksulluk araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin yeterli beslenebilmesi için 10 bin 135, temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için 33 bin 14 lira kazanması gerekiyor.



Yüksek enflasyon, düşük gelir ve sürekli artan fiyatlar karşısında dar gelirli vatandaşlar her geçen gün daha çok geçim sıkıntısı çekmeye başladı. Türk-İş’in her ay yayınladığı ve çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat artışlarının aylık bütçeye etkisini belirleyen, "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın nisan ayı sonuçları açıklandı.

Yapılan değerlendirmeye göre, 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli şekilde beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını belirten "açlık sınırı", nisan ayında 10 bin 135 lira 50 kuruş oldu.

Başta gıda olmak üzere, giyim, ulaşım, konut, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlar için yapılan diğer zorunlu harcamaların toplamını belirleyen yoksulluk sınırı ise 33 bin 14 lira olarak belirlendi. Bekar bir çalışanın tek başına "yaşama maliyeti" iise aylık 13 bin 167 lira olarak belirlendi.

Başkentte ikamet eden dört kişilik bir ailenin yaşaması için gerekli gıda harcamasının asgari miktarı, önceki aya göre yüzde 5,67 yükselirken, son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 115,75 oldu.

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 33 bin lira oldu!

DANA ETİNİN FİYATI 300 LİRAYI AŞTI

Araştırmada yer alan bilgilere göre, nisan ayında süt ve yoğurt fiyatları geriledi. Fiyatı artan ürünler olarak balık yüzde 9, kuzu yüzde 21, dana yüzde 25, tavuk yüzde 11, yumurta yüzde 3 zile dikkat çekti.

Av yasağının başlamasıyla ilk kez balık fiyatı 140 lirayı, dana eti 300 lirayı, kuzu eti ise 350 lirayı geçerken, yumurtanın tanesi ise 3,5 liraya ulaştı.

Kırmızı mercimeği kilogram fiyatı ortalama yüzde 5 geriye düşerken, kuru fasulyenin fiyatı yüzde 3, yağlı tohumların fiyatı ise yüzde 8 oranında yükseldi.

Nisan ayında pirinç ve un fiyatlarında sınırlı bir artış oldu. Bulgur yüzde 4, makarna yüzde 5 oranında zam gördü. İrmiğin fiyatı yüzde 4 düştü.

Fiyat rekortmeni kuru soğanın fiyatı yüzde 40'lık artışla 30 liraya kadar yükseldi. Patlıcan, domates, kabak ve salatalık fiyatları düştü, biber ise zamlandı. Fasulye ortalama semt pazarında 33 liradan satılırken, bakla ve bezelye fiyatları düştü.

 


 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön