27 / 04 / 2024

Türkiye'de diploma denkliği almak isteyen öğrenciler dikkat: Artık dil belgesi zorunlu

Türkiye'de diploma denkliği almak isteyen öğrenciler dikkat: Artık dil belgesi zorunlu

Yurtdışındaki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin Türkiye'deki denklik işlemlerinde artık dil belgesi şartı bulunuyor. Özellikle öğrencilerin mezun oldukları üniversitelerin en az 3 uluslararası sıralama kuruluşunun listesinde ilk 400 içinde yer alması gerekecek. İşte detaylar..



Resmi Gazete'de yayımlanan "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik," 2017 yılında kabul edilen düzenlemeye önemli bir değişiklik getirmiştir. Bu değişiklikle birlikte yurt dışındaki üniversitelerden mezun olan ve Türkiye'de denklik almak isteyen öğrencilerin yabancı dil belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

İlk 400’e giren mezun öğrenciler düzenleme dışındadır

Önceki düzenlemeye göre, 4. madde (ğ) bendi, "Öğrenim görülen program dilinde Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen sınavlardan alınan puan/belge..." şeklinde değiştirilmiştir. Bu belge  artık tanıma veya denklik başvurusu yaparken zorunlu hale getirilmiştir.

Ayrıca, aynı maddeye eklenen bir hüküm ile yükseköğrenimine başladığı yıl itibariyle Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen sıralama kuruluşlarının en az üçünde ilk 400'e giren üniversitelerden mezun olan öğrenciler bu düzenlemenin dışında tutulmuştur.

Türkiye de diploma denkliği almak isteyen öğrenciler dikkat: Artık dil belgesi zorunlu

Belge başvuru sürecinde ibraz edilecek

Başvuruya eklenen yabancı dil başarı puan belgesi, başvurunun değerlendirilmesi sırasında sunulabilir. Aynı zamanda adayın öğrenim gördüğü programın eğitim diline dair belgelerin uygunluğu, mezuniyet tanıma belgesi ve diploma denklik belgesi de başvuruların incelenmesi aşamasında kontrol edilecektir.

Dil belgesi süresi içinde ibraz edilmezse veya ibraz edilen belge gerekli başarı kriterlerini karşılamazsa denklik başvurusu reddedilecektir. Eğer öğrencinin eğitim aldığı programın resmi olarak kabul edilmiş bir dil sınavı bulunmuyorsa, hangi sınavların kabul edileceği ve başarı puanlarının ne olacağı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenecektir.

Düzenlemenin amacı kazanımlarla ilgili şüphelerin giderilmesidir

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kaynaklarına göre, bu düzenleme ile amaç adayların eğitim süreçlerinin gerçekliğini doğrulamak ve öğrenimlerinin ilgili programın gerektirdiği bilgi ve becerileri kazanıp kazanmadığını belirlemektir. Bu kaynaklar, bir öğrencinin eğitim aldığı programın dili konusunda yetersiz olması durumunda programın gerektirdiği başarıları elde edemediğini vurgulamaktadır. Bu nedenle bu tür durumlarda mezuniyetin mümkün olmayacağını ifade etmektedirler.

Milyonlarca öğrenciye 3 bin TL burs verilecek! Ortaokul, lise, üniversite burs başvuruları onaylanan hemen faydalanacak!

2023-2024 Eğitim Yılı için KYK Burs ve Öğrenim Kredisi Başvuruları Ne Zaman? Başvuru tarihlerini kaçırmayın!

2023 bursluluk sınavı sonuçları Yayınlandı! MEB İOKBS sınav sonuçlarını meb.gov.tr adresinden sorgulayabilirsiniz!


Geri Dön