27 / 04 / 2024

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 3,3 kat arttı! Tamı tamına 105 bin megavatı aştı!

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 3,3 kat arttı! Tamı tamına 105 bin megavatı aştı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Türkiye'de enerji alanında atılan adımlarla elektrik kurulu gücü ve ekipman üretiminin arttığını ifade etti. Tancan, "Geçen yıl 31 bin 846 megavat olan elektrik kurulu gücü 3,3 kat artarak temmuz ayı sonunda 105 bin 135 megavata ulaştı”dedi



Tancan, 16’ncı EIF Gaziantep Enerji Fuarı'nın açılışında gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye'de mevcut kurulu gücün yaklaşık yüzde 55'inin yenilenebilir enerji kaynaklarından meydana geldiğini aktardı.

Elektrik üretimi bakımından bakıldığında 2022 sonu itibarıyla elektrik üretiminin 326 milyar kilovata ulaştığını vurgulayan Tancan, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa'da 5'inci, küresel çapta ise 12'inci sırada olduğunu söyledi.

 Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 3,3 kat arttı! Tamı tamına 105 bin megavatı aştı!

Tancan, Türkiye'nin ekipman üretiminde küresel çapta 13'üncü, Avrupa'da ise 6'ıncı sırada yer aldığını kaydederek, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Öncelikle Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı modelleri ile beraber yenilenebilir kaynakların kurulu gücü ve üretimi konusunda son 21 senede önemli mesafeler kaydettik. Geçen yıl 31 bin 846 megavat olan elektrik kurulu gücü 3,3 kat artarak temmuz ayı sonunda 105 bin 135 megavatı buldu. Bu yatırımların büyük bölümünü özel sektörümüz yaptı. Elektrik üretimindeki yenilenebilir enerji payını yüzde 42 seviyesine çıkardık. Hâlihazırda yaklaşık 10 bin 398 megavatlık güneş kurulu gücüne sahip Türkiye’de, 10 bin 169 güneş enerjisinden üretim tesisi yer alıyor."

 Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 3,3 kat arttı! Tamı tamına 105 bin megavatı aştı!

GÜNEŞTE HEDEF, HER YIL 3,5 GİGAVAT GÜNEŞ KURULU GÜCÜNÜ DEVREYE ALMAK

Tancan, Ulusal Enerji Planı'nda güneş enerjisi ile ilgili olarak ciddi hedeflerin olduğuna işaret ederek, "2035 yılına kadar her yıl ortalama 3,5 gigavat devreye alınarak toplam 189 gigavatlık kurulu gücün yaklaşık 52 gigavatının güneş enerjisi kaynaklı olmasını amaçlıyoruz. Yakın zamanda enerjinin temel bileşenlerinden biri güneş haline gelecek ve bunun yanı sıra, daha da büyüyecek. Aynı zamanda, yerli ürün üretmek önemli hale geldi. Rüzgâr ve güneş alanında pek çok ekipman ülkemizde üretilmeye başlandı. Panellerin yerlilik oranı yüzde 80 seviyelerine ulaştı” dedi.

Fed faiz kararını açıkladı! Faiz oranı 2001 yılından bu yana en yüksek aralıkta!

Altında peş peşe Fed etkisi! Altını olanlar beklesin! Fiyatlar iki katına fırlayacak!

A101’e iğneden ipliğe indirim! 4 parça fincan seti 99,90 TL’ye, kaymaz yolluk 279 TL’ye, kek kalıbı 69,90 TL’ye indi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön