25 / 07 / 2024

Türkiye'nin spot gaz ithalatı yüzde 145 arttı!

Türkiye'nin spot gaz ithalatı yüzde 145 arttı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye'nin spot gaz ithalatı geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 145 artarak yaklaşık 18 milyar 890 milyon metreküpe ulaştı.


Sentez Mekanik 10. yıl dönümünü kutladı!


Paylaşılan bilgilere göre, geriye kalan söz konusu miktarın 364 milyon metreküpü Trinidad ve Tobago, 195 milyon metreküpü Fransa, 193 milyon metreküpü Rusya, 107 milyon metreküpü Umman, 96 milyon metreküpü Angola, 90 milyon metreküpü Ekvator Ginesi, 88 milyon metreküpü Endonezya ve 85 milyon metreküpü Katar'dan ithal edildi.

Türkiye nin spot gaz ithalatı yüzde 145 arttı!

"BOTAŞ son yıllarda spot gaz ithalatında deneyim kazandı"

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Damnus Enerji ve Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı değerlendirmede özel sektörün büyük ölçüde spot ithalat kontratlarını yenilememesi nedeniyle Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) spot boru gazı alımını artırdığını kaydetti.

Doğal gazın eskiden uzun vadeli petrol endeksiyle fiyatlandığını fakat piyasada daha sonra Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'teki fiyatların baz alınmaya başladığını kaydeden Damnus Enerji ve Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert, "Türkiye de bunun içerisinde yer aldı. Kanımca Rusya- Ukrayna krizinde hub fiyatları oldukça yukarıya çıkınca BOTAŞ petrol endeksli LNG ithalatıyla portföyündeki gaz fiyat artışını dizginledi." dedi.

Damnus Enerji ve Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert,  BOTAŞ'ın son senelerde spot gaz ithalatı konusunda deneyim kazandığını ve fiyat optimizasyonu sağlamak açısından spot gaz ithalatı seçeneğini sürekli gündemde tutacağını belirtti.

Türkiye'nin doğal gazda arz güvenliği ve kaynak çeşitliliğini sağlamayı hedeflediğini dile getiren Damnus Enerji ve Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert, LNG terminallerinin esnekliğinden faydalanmak ve kışın İran'dan doğal gaz ithalatında yaşanabilecek aksamalara karşı önlem almak için spot gaz ithalatının artırıldığını söyledi.

Damnus Enerji ve Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert açıklamasında Türkiye'nin gelecek senelerdeki spot gaz ithalatına ilişkin, "Spot LNG ithalatının ve kısmen spot boru hattı gazının artacağını düşünüyorum. Altyapının geliştirilmesi, LNG ve gazlaştırma terminallerinin tam kapasite kullanılması ve yenilerinin devreye alınmasıyla, spot LNG ithalatının artabileceğini düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Dolar ve faiz için kritik rakam! Ekonomist tek tek açıkladı: Dolar 26 lirada duracak! 

Ünlü ekonomistten son dakika zamlı asgari ücret açıklaması: Yüzde 28 artışla 10 bin 880 TL olacak! 

Uzayan Kurban Bayramı tatili kredi arayışlarını hızlandırdı!


Geri Dön