24 / 06 / 2024

TÜRMOB: Yeni araç alımlarında ÖTV ve KDV indirimi uygulanmalı

TÜRMOB: Yeni araç alımlarında ÖTV ve KDV indirimi uygulanmalı

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), hazırladığı rapor ile çeşitli verilerde açıklamada bulundu. Raporun içeriği ve raporu kapsayan tüm ayrıntılar...



Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), yaptığı raporla, deprem bölgesindeki mükelleflerin vergi haklarından, sosyal konular ile alakalı birçok başlığı kapsayan önerilere yer verdi.

TÜRMOB, birliğinden yapılan açıklama kapsamında, "Deprem Bölgesi Kalkındırılmasına Yönelik TÜRMOB Görüş ve Öneri Raporu" sunuldu. Raporda, "Kalkınma Temelli Bütüncül İktisadi ve Mali Tedbirler" ve "Sosyal Yaşamın Canlandırılmasına, Bölgeden Yaşanan Travmaların Atlatılabilmesine ve Demografik Yapının Korunmasına Yönelik Sosyal Tedbirler" olmak üzere iki ana başlıktan oluşmakta.

Raporda, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar gören bölgenin kalkındırılmasına yönelik depremden en fazla etkilenen il ve ilçelerde mücbir nedenler ile süresinin uzatılması ve deprem illerine özel teşvik ile ilgili düzenlemelerin hayata geçirilmesi kaydedildi.

TÜRMOB: Yeni araç alımlarında ÖTV ve KDV indirimi uygulanmalı

Deprem yaşanan şehirlerdeki mükelleflere yapılandırma düzenlemesi kapsamında faizsiz ya da daha az faiz oranıyla taksitlendirme imkanı da getirilmesi istenen raporda, deprem bölgesindeki mükellefler için sermaye kaybı ve borca batık olma durumuna ilişkin yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiği kaydedildi.

KDV İADE SÜREÇLERİ HIZLANDIRILSIN

Kredi Garanti Fonu'nun, bölge için etkin şekilde kullanılması istenen çalışmada, dile getirilen düşünceler şu şekilde; "Deprem illerindeki mükellefler ile bunlardan alım yapan mükelleflerin KDV iade süreçleri hızlandırılsın. Bu mükelleflerin zayi belgesi müracaat zamanı uzatılsın ve depremzede küçük esnafa ve serbest meslek çalışanlarına destek olsun. İşyeri kira ödemelerinde vergi indirimi getirilsin. Deprem sebebi ile araçları hurdaya ayrılanların bu araçların yerine farklı yeni araç almalarında da ÖTV ve KDV indirimi uygulansın. Vergi terkini müessesesi çalıştırılsın. Damga vergisi, emlak vergisi, MTV, çevre temizlik vergisi, harç, ücret gibi mali yükümlülüklerin belli bir süre ile alınmaması veya indirimli alınması sağlansın. Deprem illerinde bulunan mükellefler ile burada yeni yatırım yapacak mükellefler için amortisman oranları ile basit usul uygulamasına ilişkin hadler beş senelik süre için yüzde 100 yükseltilsin. Gelir Vergisi Kanunu'nda bulunan bazı indirim ve istisnalara ilişkin faydalanma koşulları kolaylaştırılsın." denildi.

TÜRMOB’dan 'Kat karşılığı inşaatlarda KDV yükümlülüğü eşitlensin' talebi!

Deprem mağduru İzmirli vergi ve prim borçluları için mücbir sebep talebi!

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön